Od ponedjeljka kreće željeznički prijevoz, a u HŽ-u i dalje ništa ne znaju. Mogu li ljudi na posao vlakom ili ne?

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Prema Vladinim mjerama popuštanja od ponedjeljka 11.5. opet bi trebali voziti i vlakovi za prijevoz putnika.

Odluka o potpunom zaustavljanju željezničkog prometa bila je donesena zbog sprečavanja epidemije pa tako od 22. ožujka putnički vlakovi u cijeloj Hrvatskoj uopće nisu prometovali.

Na HŽ-ovim stranicama već danima stoji obavijest u kojoj se najavljuje ponovni javni prijevoz putnika u željezničkom prometu od 11. svibnja 2020. Kako u obavijesti nema nikakvih detaljnih informacija oko voznoga reda, o mjerama koje predlaže HZJZ te kako će one biti implementirane u vagonima ili pak o propusnicama i što će biti s njima prilikom prelaska gradova i županija, kontaktirali smo HŽ.

– Ne možemo vam ništa konkretnije reći od onoga što smo javno objavili. Mi smo u dogovorima s Ministarstvom i čekamo upute. 11.5. starta putnički prijevoz, a u vagonima bi se trebale provoditi mjere opreza prema uputama HZJZ-a. Također, ne znamo niti što će biti s propusnicama pa čekamo i tu odluku da možemo reagirati, rekla nam je Mihaela Tomurad Sušac, ravnateljica Ureda Uprave HŽ-a i glasnogovornica.

Danas je srijeda, 6.5.2020. Do početka javnog putničkog prijevoza željeznicom ostala su 2 radna dana plus vikend. Kada će se donijeti konačna odluka, objaviti vozni red, pojasniti putnicima na kojim relacijama mogu putovati, treba li im propusnica i koliko vremena imaju da je izvade, još se uvijek ne zna.

– Stvarno ništa konkretnije ne možemo reći. Što se tiče propusnica, moguće da će biti potpuno ukinute. Preporuke kojih će se trebati pridržavati dostupne su na stranica HZJZ-a, šturo je objasnila glasnogovornica Tomurad Sušac.

Redovito se javljaju putnici s pitanjima oko voznog reda, a jedan od putnika koji godinama putuje vlakom na posao javio se i našoj redakciji. – Ja radim od kuće otkad je ukinut putnički prijevoz vlakovima. Najavio sam već kolegama da u ponedjeljak dolazim u ured jer sam vidio najavu o početku prijevoza vlakova. No, nikakve objave o voznom redu i dalje nema. I stvarno me zanima na koji će način provoditi mjere o distanciranju. Šuška se da će u vagonima s “kupeom” moći biti 2 putnika, a “normalnim” vagonima jedan u svakom četvrtom redu. Pa na nekim stanicama odjednom u “radnički” vlak nahrli 200, 300 ljudi. Tko će njih rasporediti u vagonu, pita se Antonio koji je prije obustave prijevoza svako jutro u 6 sati iz Križevaca putovao na posao u Zagreb…


Komentari