Od odvojeno prikupljenog otpada premalo se zarađuje: ‘Mora ga se dalje upotrebljavati, a ne prodavati’

Foto: www.cistoca.hr

Neovisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji na skupštinskom Odboru za komunalno gospodarstvo rekao je da Čistoća ostvaruje premali prihod od odvojeno prikupljenog otpada. Istaknuo je i da prihodi mogu rasti jedino ako je svrha prikupljanja otpada njegova daljna oporaba, a ne prodaja. piše Radio Sljeme.

“Kad bi odvoz sekundarnih sirovina bio pokriven prihodom od tih istih sirovina, onda bismo imali jednu trećinu odvoza manje, a mi ćemo imati puno veće troškove zato što su prihodi gotovo nikakvi. Oni su otprilike sto puta manji nego što ih ostvaruje jedno privatno poduzeće koje isto posluje na otpadu u Zagrebu”, rekao je.

Iz Čistoće poručuju da cijene otkupa ne određuju oni nego svjetsko tržište.

“Prihod od sekundarnih sirovina i reciklabilnog otpada, nažalost, neće rasti zbog situacije na svjetskom tržištu. Jedan od primjera je tekstil od kojega smo prije prihodovali 50 kuna po toni, a sada ga plaćamo 200 kuna. Do prije godinu i pol stvarali smo prihod od plastike, a sada su cijene na hrvatskom tržištu od 700 do 1.900 kuna po toni, dakle ispod 700 kuna plastika se ne može prodati. Čistoća nije taj faktor na tržištu koji uvjetuje cijene”, rekao je voditelj podružnice Čistoća Goran Bradić.

Unatoč kritikama, Odbor za komunalno gospodarstvo prihvatio je izvješće o radu Čistoće za prošlu godinu. Prihvatio je i zaduživanje Grada za 20 milijuna kuna radi energetske obnove javnih ustanova, kao i Ugovor o bespovratnim sredstvima Europske unije koja će s 85 posto financirati izgradnju rotora Remetinec.


Komentari