Od danas, uz osnovne i srednje škole, u štrajku i fakulteti

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nastave u školama danas nema u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji, najavljeno je u srijedu na prosvjedu prosvjetnih sindikata.

Sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u srijedu na Markovom trgu održali prosvjed ne kojem su, uz pjevnje bećarca, Vladi poručili kako im je dosta ispraznih riječi i obećanja te da će štrajk nastaviti dok se ne riješi problem zaostajanja koeficijenta složenosti poslova prosvjetnih radnika.

Vezano uz zahtjeve sindikata u Vladi je održan sastanak premijera, ministrice obrazovanja, ministara rada i financija i predsjednika HNS-a.

“Mislim da je uvijek dobro razgovarati, tad se nađe i put do nekog rješenja. Ono što smo danas usuglasili je da će ministrica obrazovanja, ministar financija i ministar rada u sljedećih nekoliko dana pozvati sindikate na razgovor i tražiti zajedničko rješenje za ovu situaciju. Ne možemo dozvoliti da štrajk dezavuira sve dobro napravljeno u reformi. To treba što prije zaustaviti, treba obnoviti dijalog. Naravno, pored osnovice koja ide gore, sigurno su na stolu i koeficijenti”, rekao je nakon sastanka Ivan Vrdoljak.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanoszi i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je da se danas održava jednodnevni štrajk u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sa zahtjevom za povećanjem plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, piše N1.

“U četvrtak je štrajk na Sveučilištu, veleučilištima, fakultetima, visokim školama, institutima i infrastrukturnim ustanovama, uključujući Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu”, rekao je Ribić. Jednodnevni štrajk počet će u osam sati okupljanjem štrajkaša, koji će se nakon okupljanja, fotografiranja i slanja poruka – razići.

Ribić ističe da štrajkaju isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja – nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 posto na Sveučilištu, predavača, kojih ima oko 700 do 800, te umjetničkih suradnika, kojih je 20-tak na Sveučilištu.

Ribić je pozvao i znanstveno-nastavno osoblje, asistente i suradničko osoblje na Sveučilištu na štrajk solidarnosti s kolegama i prosvjetarima.

Izrazio je uvjerenje da će odaziv na štrajk biti dobar iako se, za razliku od prosvjete gdje je većina ljudi na istom koeficijentu, ne radi o homogenoj radnoj snazi već postoji raspon od čistačice do redovnog profesora. “To je lepeza gdje se plaće razlikuju do 1:5 ili 1:6”, kazao je.

Ako inteligencija u Hrvatskoj ne bude solidarna s onima kojima je teško i imaju mala primanja – tko će onda u zemlji biti solidaran i kako će Hrvatska izgledati. “Veliki je ispit pred sveučilišnim profesorima, docentima i asistentima”, rekao je Ribić.

Najavio je da bi idući štrajk, ovisno o razvoju događanja, trebao biti održan iduće srijede, a plan im je štrajkati jednom tjedno.

Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno soblje za 6,11 posto te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta. Za to je potrebno 40 milijuna kuna godišnje, navodi Ribić.


Komentari