Policija: Nemamo dodatnih saznanja o prijavama medija, drugi incidenti nisu zabilježeni, snimljeno paljenje zastave HDZ-a

Foto: N1

U 13.30 sati ispred Policijske uprave zagrebačke počela je presica na kojoj se govorilo o jučerašnjem neprijavljenom okupljanju.

Na press konferenciji govorit će načelnik Sektora policije PU zagrebačke Davor Posilović.

Podsjetimo, jučerašnji prosvjed nije bio prijavljen te su se na njemu, prema tvrdnjama novinara, dogodili napadi.

“Jučer se održalo okupljanje i neprijavljeni prosvjed. Utvrđuje se tko je organizator prosvjeda. Održao se na više lokacija u gradu dok je centralno okupljanje bilo na Trgu bana Jelačića. PUZ u pravilu ne komentira podatke o broju okupljenih građana pogotovo kad nije prijavljeno, ali možemo potvrditi da je bilo je bivše tisuća građana iz više gradova i županija. U tijeku odvijanja prosvjeda možemo potvrditi da je došlo do određenog verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika medijske kuće. O tim saznanjima smo obaviješteni na način da je prijava podnesena policiji i poduzete su sve raspoložive mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja cjelokupnog događaja” istaknuo je Posilović.

“Važno je naglasiti da smo javno objavili da to sve snimamo i dokumentiramo te će se još provesti analiza svih raspoloživih snimki kojima raspolažemo, ali i kamere kojima grad raspolaže. Obavit će se i razgovor s očevicima ukoliko se isti utvrde” rekao je.

“Osim ovog događaja nemilog iz sredstava javnog priopćavanja raspolažemo s informacijama o nekoliko drugih događaja, uvjetno rečeno incidenata gdje je došlo do verbalnih napada na pripadnike sredstava javnog priopćavanja. U ovom trenutku mi za takve slučajeve nemamo saznajna jer nisu prijavljeni, to su saznanja kojima raspolažemo iz medija i ukoliko ima saznanja molimo da se takvi slučajevi prijave pa će se istražiti” potvrdio je Posilović.

“Osim tih događaja, sve je proteklo u sigurnosno zadovoljavajućim uvjetima. Ne bilježimo nekih drugih intervencija.
Možemo potvrditi da je nakon održanog prosvjeda određen broj prosvjednika upućen ispred zgrade HRT-a, s obzirom da smo u početnoj fazi pripreme raspolagali sa saznanjima da se tako nešto može dogoditi, policijski službenici su ondje bili i spriječili sve radnje koje bi bile suprotne zakonu, kao i ulazak u prostor javne televizije” rekao je.

Na okupljanju nije došlo do intervencije.

Na novinarsko pitanje zašto se nije spriječilo okupljanje ako nije bilo prijavljeno, Posilović je odgovorio da nemaju organizatora, nije bilo nasilja i nisu se stvorili uvjeti da bi policija na samom mjestu spriječila okupljanje, ali da raspolažu s određenim saznanjima i u tijeku su mjere da se taj potencijalni organizator ili više njih da se taj organizator kriminalistički obradi.

“U manjom dijelu se koristilo pirotehničkih mjera, kršilo se i epidemiološke mjere” rekao je Posilović i  dodao “Ne mogu reći da nas je broj okupljenih iznenadio jer je i policijska prosudba bila takva da smo spriječili sve teže incidente kojih nije bilo. Informacije s kojima smo raspolagali potječu iz naših policijskih izvora i iz javno dostupnih izvora”.


Komentari