Obrtnicima podijelili po 9 tisuća kuna! Horvat: ‘Od iduće godine će biti 18 tisuća kuna’

Foto: Vlada Republike Hrvatske

Nešto više od 3000 učenika srednjih škola u obrtničkim zanimanjima dobilo je stipendiju, koju je Vlada osigurala u suradnji s Europskim socijalnim fondom. Ukupno je izdvojeno više od 27 milijuna kuna kako bi se potaknulo upisivanje deficitarnih obrtničkih zanimanja, prenosi Radio Sljeme.

Tako su krojači, postolari, vodoinstalateri, automehaničari, i drugih obrtnici, koji kronično nedostaju na tržištu rada dobili stipendiju od 9 tisuća kuna.

Foto: Vlada Republike Hrvatske

Cilj je, kaže premijer Andrej Plenković, udvostručiti broj stipendija i njihov iznos te potaknuti ostanak poduzetnika u Hrvatskoj.

“Nadam se da ćete iskoristiti šanse koje vam se pružaju i na tržištu rada vrlo brzo dobiti šansu da zarađujete, da privređujete za sebe i stvarate svojoj obitelji i da, na društveno odgovoran način, pridonosite napretku Hrvatske i hrvatskoga društva u cjelini”, poručio je Plenković.

Foto: Vlada Republike Hrvatske

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da, iako obrtnika danas u Hrvatskoj nema dovoljno, Vlada čini sve kako bi ih u budućnosti bilo.

“Iznos stipendije od 18 tisuća kuna koji pripremamo za iduću godinu, ove bi godine remetio porezne olakšice vašim roditeljima i to povećanje bi se na drugi način oduzelo. Dakle, limita više nema i to nam daje puno pravo, u promociji poduzetništva, obrtništva i sustava srednjoškolskog obrazovanja, misliti da će svaka od ovih stipednija i mjera zaustaviti odljev kvalitetnih radnika, majstora i studenata iz zemlje”, rekao je Horvat.

Kako bi uskladilo obrazovni sustav s potrebama tržišta rada, Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je projekt “Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja” za koji je izdvojilo gotovo 68 milijuna kuna.


Komentari