Oboren rekord! U automobilu na suncu toliko je vruće da se neki dijelovi mogu uništiti

wikipedia.org

Jučer, 12. kolovoza u 15 sati Autoklub Maksimir izmjerio je u parkiranom automobilu na suncu temperaturu od 81 stupanj Celzijev, što je za čak 7 stupnjeva više nego 25. srpnja, kad je temperatura bila 74 stupnja. Zbog toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta važnih za život na zemlji i sigurnost u prometu, Autoklub Maksimir će, na osnovu stečenih iskustava predložiti nekoliko mjera koje bi mogle prevenirati posljedice od toplinskih udara idućih godina.

Među ostalima, inicirati će izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravati na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva i tako upozoravati na opasnosti. Tražit će analiziranje mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije, zapaljenja i drugog.

Obzirom da se ekstremno visoke temperature zraka zadržavaju dulje od dosadašnjih, Autoklub Maksimir zatražiti će od zdravstvenih ustanova da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama.


Komentari