Obnavljanje Mosta slobode: Rasvjeta će koštati više od 20 milijuna kuna?

Ilustracija / Zeljko Puhovski / CROPIX

Most slobode obnavlja se od veljače ove godine, a nakon završetka zapadne strane, radovi su prebačeni na istočni dio.

Naime, raspisan je natječaj za izvođenje radova javne i dekorativne rasvjete na mostu, a radit će se prema projektu Skire, svjetski nagrađivane tvrtke koja je zaslužna za osvjetljenje mosta kod Kajzerice. Osvijetlit će se sve – od rasvjetnih stupova i rukohvata pa do nosivih stupova, piše Večernji.hr.

Po završetku radova procijenjenih na 21,88 milijuna kuna (s uključenim PDV-om). Most slobode trebao bi biti osvijetljen decentno, privlačno, no ujedno i praktično za vozače, bicikliste i pješake koji njime prolaze.

Koristit će se moderno, kvalitetno i dugotrajno LED osvjetljenje s novom tehnologijom koja ga čini energetski učinkovitim.

“Predvidjeli smo postavljanje posebnih LED svjetiljki koje, u odnosu na one tradicionalne, nemaju integrirani transformator, već centralni transformator za sve svjetiljke, a koji se nalazi na obali, tj. upornjacima mosta lako dostupnima za servis i održavanje, što znači da električari ne moraju doći do svjetiljke da bi promijenili transformator ako je to potrebno”, objašnjava za Večernji projektant Dean Skira.

I dok Grad traži izvođača radova na ovom projektu, u krugu arhitekata mogu se čuti primjedbe oko cijene, za koju smatraju da je previsoka za ovu količinu posla.

Ranko Skansi, magistar svjetla i rasvjete koji se školovao u Londonu i na FER-u te direktor tvrtke Lumigea kazao je da je Đakovačku katedralu uspio osvijetliti – iznutra i izvana – za pet milijuna kuna. Tako smatra da je 21 milijun za rasvjetu Mosta slobode pretjeran, a ističe i činjenicu da svi zagrebački mostovi trebaju prije svega građevinsku sanaciju.

“Bojim se da bi iz ovako kompleksnog projekta moglo proizaći svjetlosno onečišćenje, potrošnja električne energije mogla bi biti pretjerana, svjetla bi mogla ometati vozače”, objašnjava Skansi.


Komentari