OBJAVLJENA SNIMKA NAPADA: Stigli detalji događaja Markovu Trgu i prijetnji Plenkoviću, vjerojatno se radi o radikalizaciji…

Foto: Screenshot

Danas se u 16 sati u Ravnateljstvu policije održala konferencija za medije policije i nadležnog Državnog odvjetništva, u kojoj su otkriveni novi detalji istrage nadapa na Markovu Trgu u kojem je ovog ponedjeljka 22-godišnji Danijel Bezuk zapucao na dva policijska službenika i zgradu Vlade, pri čemu je jednog od njih teško ozlijedio.

Na konferenciji za medije sudjelovali su glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO – Zagreba Jurica Ilić.

“Od prvog saznanja radimo opsežno kriminalističko istraživanje u kojem je proveden velik, broj mjera i radnji iz nadležnosti policije. Prema rezultatima je potvrđeno da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su osiguravali zgradi Vlade i Sabora. Više timova krim policije ali i cjelokupni policijski sasatv radi na prikupljanju obavijesti o ovom događaju, kao i o dobivanju informacija o napadaču”, kazao je Milina.

Ravnatelj je iskazao sućut obitleji stradalog mladića, te dodao kako za sada svi prikupljeni dokazi ukazuju da je pitanje radikalizacije moglo  utjecati na različito ponašanje i posljedice.

“Tu ima elemenata koji pokazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. Nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti, i o tome obaviještavamo ŽDO”, rekao je Milina.

“Moram ukazati da je nakon događa, dakle od 12. do 16 listopada policija u svom redovnom radu imala čak 83 slučaja dragovoljnog predaja oružja i eksplozivnih tvari, što pokazuje kolika je dostupnost oružja. Ukupno smo pronašli 12 automatskih pušaka, 4 poluatomatoske, 16 pištolje,a 53 ručne bombe i velika količina streljiva, skoro kilogram eksploziva…”, dodaje.

Milina je potvrdio da su i danas priveli jednu osobu na području sisačko-moslavačke PU koju dovode u vezu s događajima na Markovom trgu. Ta osoba je u pritvoru i trenutno će je ispitati općinski državni odvjetnik u Sisku.

Na konfernciji su pustili i snimku napada koju je komentirao županijsku državni odvjetnik Jurica Ilić.

“Napadač je, kao što se vidi iz snimke, ispucao određeni količinu streljiva… Kao što vidite se vratio bočno i tamo je išao zamijeniti dodadno u pokretu okvir tako da je još dodatno ispalio jedan dio streljiva. Nakon reakcije policijskog službenika odustaje, odnosno odbijen je daljnji napad”, kazao je Ilić.

Ilić je kazao kao su podigli mjere osiguranja nakon špekulacija o neodgovarajućem sustavu, no kako je iz reakcija policijskih službeika bilo vidljivo da je sustav ipak bio funkcionalan.

“Zasad ne mogu potpuno potvrditi da je htio ući u vladu, ali ne mogu to niti isključiti. Policijski službenici su odbili napad”, zaključio je Milina.


Komentari