Objavljena konačna cijena brzog antigenskog testa na Covid-19

Foto: Pixabay

HZZO je utvrdio cijenu za postupak brzogantigenskog testa na bolest COVID-19.

Cijena iznosi 103,74 kune za jedan test.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravlje “Dr. Andrija Štampar”, najavio je da će korištenje antigenskih testova za detekciju koronavirusa, tzv. brzih testova, početi krajem tjedna.

U ovom trenu ne postoji antigenski test koji je 100 posto siguran – rekao je Šostar te dodao kako im je prihvatljiv rizik do pet posto lažno negativnih. Naglasio je kako će se antigenski testovi primarno raditi u covid-ambulantama.

Gotov nalaz na licu mjesta

Interes za antigenske testove u javnosti je velik jer smo u korištenju molekulskih ili PCR testova došli do “plafona” te ne možemo pojačati, niti ubrzati taj vid testiranja. Podaci pokazuju da je Hrvatska među europskim državama s najmanjim brojem testiranih osoba na milijun stanovnika, a da je udio pozitivnih na virus među testiranima posljednjih tjedan dana visokih 28 posto.

Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC), na čijim se podacima temelje strategije Europske unije, smatra da je zaraza potpuno izmakla kontroli u državama u kojima je udio pozitivnih među testiranima veći od četiri posto.

Brzi testovi mogli bi biti rješenje jer bi se njihovim uvođenjem proces testiranja mogao ubrzati za 25 do 30 posto.


Komentari