Objavljen novi kalendar blagdana: Manje spajanja s vikendom

screenshot Youtube/Vlada RH

Na sjednici vlade Plenković je objavio novi kalendar blagdana, piše index.hr.

Iz vlade je još proteklih dana bilo najavljeno da će doći do promjena oko državnih praznika koji se u zakonu nazivaju blagdanima. Dan državnosti ponovno će se slaviti 30. svibnja prema datumu kada je Franjo Tuđman izabran za predsjednika, a Stjepan Mesić za premijera. Državnost se na taj datum slavila po Tuđmanovoj želji.

Dosadašnji Dan neovisnosti, 8. listopada, omiljeni praznik školaraca koji mjesec dana nakon početka školske godine imaju dan predaha se prema najnovijem prijedlogu – ukida. Sljedeće bi godine bio u četvrtak pa se time propušta još jedna prilika za spajanje.

Ostali bi državni praznici trebali ostati isti. Nova godina 2020. pada u srijedu, Sveta tri kralja u ponedjeljak – što znači, produženi vikend. Uskrs je kao i uvijek u nedjelju i slijedi ga neradni ponedjeljak 13. travnja, Dan rada pada na prvi dan maja koji će 2020. biti ponedjeljak – još jedan produženi vikend. Tijelovo je u četvrtak 11. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u nezgodnu srijedu 5. kolovoza, a Velika Gospa u bezveznu subotu 15. kolovoza.


Komentari