Objavljen konačan plan sanacije katedrale, vojska je već vježbala s eksplozivom

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Odbor za obnovu katedrale predvođen kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Ivanom Hrenom i glavnim projektantom obnove katedrale arhitektom Damirom Foretićem izvijestio je o nastavku radova na hitnoj intervenciji, prenosi Jutarnji list.

U izvješću je istaknuto kako je napravljen konačni kompletni plan svih aktivnosti za podizanje i spuštanje dijela sjevernog tornja, a dok se čeka montaža velike dizalice, uklonit će se dijelovi s južnog tornja kojima prijeti urušavanje.

U ponedjeljak 6. travnja alpinisti su prvi put u košari došlo do sjevernog tornja i temeljito su pregledali nastala oštećenja.

“Alpinisti su se uspeli do 92 m sjevernog tornja s unutarnje strane i sad se ubrzano postavljaju hrastove klade u centru zvonika koje će pomoći pri samom dizanju.”

Stručna komisija zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode pregledala je sva do sada uočena oštećenja i naložila hitne mjere intervencije, ističe Foretić.

Unutar katedrale, završena je demontaža i deponiranje drvenih kipova proroka u apsidi katedrale te su uklonjeni svi liturgijski predmeti, svijećnjaci, raspela i ostali pokretni dijelovi s oltara. Demontirane su i klupe iz svetišta, zaštićena su dva oltara neposredno uz sjeverni zvonik i sada se zaštićuje kamena propovjedaonica.Također, projektirana je i skela u apsidi i izvan nje koja će omogućiti demontažu vrijednih vitraja i oštećenih kamenih elemenata rozeta, bifora i trifora, ali i druge radove na sanaciji.

U procesu sanacije štete od potresa, gradski zavod surađuje s Građevinskim fakultetom, ali i s Rudarskim fakultetom koji je već obavio pokusna miniranja.

“S pripadnicima HV-a u dvorištu katedrale vršila su se probna opaljenja – odvajanja metalnih trnova zalivenih olovom na starim kamenim elementima baldahina druge galerije i presijecanje eksplozivom upletenog čeličnog užeta koje spaja kameni vrh s protuutegom, tj. olovnom kuglom od četiri tone”, kazao je arhitekt.


Komentari