Obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom pozivaju na prosvjed: ‘Situacija je neodrživa i neprihvatljiva’

Pixabay

Udruga Sjena u suradnji s drugim udrugama i roditeljima njegovateljima iz cijele Republike Hrvatske organizira prosvjed koji će se održati 4. listopada od 10 sati ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ovim prosvjedom traže od Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s ministricom Vesnom Bedeković na čelu da se krene u ozbiljne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Također, žele ukazati na situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom zbog nepoštivanja Ustava Republike Hrvatske, svih važnih zakona Republike Hrvatske i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a u svakom od navedenih stoji kako svi imaju pravo na dostojanstven život.

“Situacija je neodrživa i neprihvatljiva zbog činjenice da je velika većina njegovatelja u socijalnoj izolaciji, živi na rubu siromaštva i egzistencijalno su ugroženi. Samim time egzistencijalno su ugrožena i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu njegovatelja svakodnevno cjelodnevno i cjelonoćno bdijemo te o njima brinemo i skrbimo”, poručuju iz Udruge Sjena.

Udruga je sastavila popis najvećih problema za njegovatelje u šest točaka. Njihove zahtjeve prenosimo u cjelosti:

“1. Smatramo kako bi sva prava i obaveze njegovatelja trebao uređivati Zakon o njegovateljima koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi u koji društveno i u praksi ne pripada.

2. Status njegovatelja pri Ministarstvu za demografiju, obitelj,mlade i socijalnu politiku mora biti reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu.

3. Njegovatelj bi, sukladno zahtjevu iz druge točke, morao imati pravo na plaću, a ne naknadu kao što to sada u zakonu stoji.

4. Smatramo da plaća njegovatelja djece s teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom, dakle neto plaća, ne bi smjela biti manja od 4.000,00 kuna mjesečno, uz opasku da bi donekle primjerena mjesečna plaća iznosila 5.000,00 kuna. Napominjemo kako je trenutna naknada za njegovatelje daleko ispod minimalnog iznosa plaće, odnosno 2500,00 kuna. Njegovatelji koji njeguju dvoje ili više osoba odnosno njegovatelji vitalno ugroženih osoba moraju dobiti povećani iznos plaće koja bi uvažavala činjenicu da takvi roditelji moraju skrbiti medicinski zahtjevnije i stručnije ili ako se radi o dvoje ili više korisnika skrbi, takva skrb iziskuje i zahtijeva dodatne napore, trud i vrijeme.

5. Sukladno traženju izjednačenja statusa njegovatelja s pravima iz Zakona o radu, smatramo kako se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dozvolio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor. Prilikom korištenja navedenog njegovatelju se mora omogućiti kompetentna osoba kao zamjena njegovatelju umjesto dosadašnjih smještanja u institucije ili bolnice osoba kojima je potrebna njega, a čiji su njegovatelji prisilno spriječeni njegovati ih ili trebaju nužni odmor.

6. Ukoliko je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji,njegovatelj u slučaju smrti njegovane osobe mora imati pravo na 6 mjeseci plaćenog dopusta tokom kojeg će se integrirati nazad u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada”.


Komentari