Obavezni sistematski pregledi trebali bi se obavljati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, evo što to znači za liječnike

Ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

U srijedu se sastala radna skupina stručne službe Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i predstavnika obiteljske medicine na temu obaveznih sistematskih pregleda za sve punoljetne građane

Kako navodi ministar Beroš, ti bi se pregledi trebali početi provoditi od početka 2023., a njihovo izvođenje rezervirano je za javni, a ne privatni zdravstveni sektor. Planirano je da se pregledi obavljaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a time bi se izjednačili koeficijenti plaća primarnim i bolničkim liječnicima.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Zapad Miroslav Hanževački, koji je bio na današnjem sastanku, podržao je inicijativu ministra Beroša u osmišljavanju i uvođenju preventivnih pregleda za punoljetne građane te dodao kako to vidi kao uvođenje reda u važno područje cjelovite skrbi za zdravlje svih.

“Time ćemo poboljšati uvid u stvarno zdravstveno stanje naših pacijenata, a kod nekih zasigurno i otkriti stanja koja mogu biti i po život opasna”, rekao je Hanževački i dodao kako vjeruje da će se tako uspješnije kontrolirati i troškovi.

Komentari