OBAVEZAN NAPUTAK ZA VOZAČE: Od danas na prometnicama vrijede ova pravila

hr.wikipedia.org

Ljetno računanje vremena za vozače donosi nova pravila.

O stanju u prometu tijekom uskršnjih blagdana izvijestio je HAK iz kojega kažu da je na snazi zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama.

Isto pravilo vrijediti će i na Uskrsni podnedjeljak od 14,00 do 23 sata. Ipak, zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC. Na autocesti A1 kroz tunel Sveti Rok u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h zbog radova, a na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zbog radova redovnog održavanja zatvoren je vozni trak na vijaduktu Zečeve Drage te u tunelu Veliki Glogožac također u smjeru Zagreba od15. +300 do 9. +500 km.

Uskrsni ponedjeljak sa sobom nosi pojačan promet i gužve, koje će biti intenzivnije sredinom i koncem dana zbog povratka stanovnika domovima, osobito na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prelaza Bregana i prema Sloveniji te na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb prema unutrašnjosti. Na prilazima gradu Zagrebu, na naplatnim postajama Lučko i Zagreb-istok, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3), posebice krajem dana, moguće su gužve i kraća čekanja.

Također, ljetno računanje vremena ljudima će donijeti neka pravila na koja u HAK-u podsjećaju. Prestaje obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tokom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji kroz cijelu godinu moraju voziti s uključenim svjetlima. Na vozilima moraju biti uključena dnevna svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti, bez obzira na ljetno računanje vremena. Oni koji kreću na put u neku od stranih država trebaju imati na umu da određene zemlje i ljeti zadržavaju pravilo vožnje s uključenim svjetlima danju. Do 15. travnja nužna vam je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj, a za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tona to znai zimske gume M+S na svim kotačima, ili pak ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm, a tu su i lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva 4 kotača. Pozornost obratite na motociklliste i bicikliste.


Komentari