O pravu na pobačaj povela se ozbiljna rasprava: ‘Otjerat ćemo žene kvazi ginekolozima’

Bolesna žena (Foto: Pexels)

Na glavnom zagrebačkom trgu prve subote u mjesecu ponovno su muškarci molili krunicu. Kako su naveli u svojoj objavi, molili su za za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce da postanu duhovni autoriteti, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju, za obnovu katoličkih brakova te za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.

Kaos na Trgu u subotu ujutro: Molitelji, bubnjari, vika i galama, specijalna policija spremna na sve

Istovremeno na drugim krajevima trga, odijeljena policijom, održana su dva aktivistička performansa suprotnih svjetonazorskih poruka. Pozvali su na uklanjanje molitelja s trga te je posebno istaknuo kako je prije nekoliko dana u Poljskoj još jedna žena preminula jer su joj liječnici odbili napraviti pobačaj. Upozoreno da bi se i u Hrvatskoj mogao dogoditi poljski scenarij.

Tim povodom mi smo u našoj Facebook anketi pitali Zagrepčane jesu li za ili protiv prava na pobačaj. Izdvojili smo neke od najzanimljivijih odgovora.

“Protiv sam oduzimanja bilo kojeg prava, pa i prava na pobačaj. Neka svaka žena odluči za sebe a ovi koji bi odlučivali za druge neka prvo naprave reda u svojoj kući”, “Neka svatko gleda svoja posla. Pomogni ako možeš, ali nikad ne otežavaj već ionako tešku situaciju nekome”, neki su od komentara čitateljica, a drugi su se odmah nadovezali.

“Svaka žena ima svoje tijelo i svoj um. Sve ostalo je nebitno. To je život o kojemu nitko nema pravo odlučivati već onaj tko ga je napravio. I više se skinite sa te teme”, “Srećom, nikada se nisam našla u takvoj situaciji i smatram da je to najteža odluka za svaku ženu.
Zato podržavam slobodu izbora”, napisale su dvije čitateljice.

”Nemamo se mi tu što petljati. Pogotovo ne religija i politika. Svatko zna što je najbolje za njega. Ljude treba educirati, poticati i dati im prava. Mi smo društvo koje zna osuđivati i soliti pamet, ali pomoći… Eh, tu čast iznimkama”, kaže jedan čitatelj.

”Pravo na pobačaj je pravo svake žene. Treba li isti zagovarati, ne. Pobačaj nije kontraceptivno sredstvo. Edukacija od osnovne škole. Samo edukacijom možemo napraviti razliku. Zabranama ćemo mlade žene otjerati u ruke kvaziginekologa koji će ih upropastiti u ilegali po kojekakvim podrumima”, istaknula je Zagrepčanka.

No, mnogi se ne slažu s takvim stavovima, i obrazložili su svoj stav protiv pobačaja.

“Pravo na pobačaj je pravo na ubojstvo, sve druge rasprave su nepotrebne. Pobačaj nije kontraceptivno sredstvo”, “Žena je gospodar svoga tijela, ali samo svog, ne i tijela dijeteta. Koja žena ima dva srca, dvije glave, četiri ruke i moge”, napisali su neki.

“Protiv pobačaja. Treba ga proglasiti kaznenim djelom protiv čovječnosti”, “Ukoliko je ugroženo zdravlje žene ili djeteta, te ako je žena žrtva nekog kriminalnog djela (poput silovanja), onda da, za sve ostale sam situacije protiv. Medicina je napredovala, razno razne zaštite postoje, tako da sam protiv pobačaja”, zaključila je jedan čitateljica.


Komentari