O ‘Festivalu Slobode’ oglasila se i Liječnička komora: ‘Sprječavanje prolaza vozilu hitne pomoći nehuman je čin i kazneno dijelo’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora oštro je osudila incident koji se u subotu popodne dogodio na Festivalu Slobode, demonstracijama protiv Vladinih protuepidemioloških mjera. Naime, u jednom je trenutku jedna sudionica prosvjeda navodno kolabirala od vrućine, a ostali prosvjednici nisu propustili kola hitne pomoći da dođu do nje i pruže joj potrebnu pomoć.

Na snimkama je jasno vidljivo da su neki od prosvjednika vikali na vozilo hitne pomoći, a prema njemu je čak poletjela i plastična boca. Imunolog Srećko Sladojev je dolazak sanitetskog vozila čak nazvao demonsrtracijom moći.

“Sprječavanje liječnika i medicinske sestre da pruže hitnu pomoć pacijentu duboko je nehuman i nerazuman čin”, stoji u priopćenju Hrvatske liječničke komore. ističu i da je nasilno sprječavanje pružanja zdravstvene pomoći pacijentima kazneno djelo, a istim se smatra i dovođenje u opasnost ili nasilje spram zdravstvenih djelatnika dok obavljaju svoj posao.

Dodali su i kako sloboda govora i okupljanja nikako ne podrazumijevaju  ugrožavanje života i zdravlja drugih ljudi. HLK još jednom upozorava hrvatsku javnost da širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Hrvatski liječnici, udruženi u Liječničku komoru, pozivaju sve građane da se dosljedno i disciplinirano pridržavaju javnozdravstvenih mjera.

Hrvatska liječnička komora naglašava da provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih i izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava, piše Jutarnji list. 

O ovom smo događaju poslali upit nadležnim institucijama, čiji odgovor još uvijek čekamo.


Komentari