Sustavi za praćenje u Černobilu i dalje ne rade! Nuklearni fizičar objasnio – ‘glupost i neodgovornost Rusije’

Foto: Zagreb.info

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom upozorila je da je razina radijacije oko černobilske elektrane “u rizik porasta” jer sustavi za praćenje radijacije ne rade.

“Nema podataka o trenutnom stanju radijacijskog onečišćenja okoliša zone isključenja, što onemogućuje adekvatan odgovor na prijetnje”, stoji u priopćenju ukrajinske tvrtke.

Podsjetimo, samo nekoliko dana nakon početka invazije na Ukrajinu, Rusija je napala nuklearnu elektranu Zaporižja koja se nalazi u gradu Enerhodaru na jugoistoku zemlju. Černobil su pak ruske snage zauzele 24. veljače i od tada ukrajinska državna nuklearna tvrtka nema komunikaciju s Černobilom.

Povodom zauzimanja nuklearne elektrane Černobil, koja je bila poprište najgore nuklearne nesreće na svijetu, i prekida komunikacije postavljalo se pitanje je li Europa pod rizikom od radijacije.

No, kako je upozorio Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković, objasnio prije nekoliko tjedana kada je digitalna komunikacija nestala- opasnosti nema.

“Ništa ne znači to što je prekinut dovod struje jer taj reaktor nije u pogonu od 2001. godine”, rekao je nuklearni fizičar Tadić.

“Nestankom struje prekinula se digitalna komunikacija s ‘betonskim sarkofagom’ i pokazuje svu neodgovornost i glupost Rusije”, oštar je Tadić. Navodi i da ne postoji opasnost od ‘curenja’ radiokaktivnog zračenja, ali postoji element straha s obzirom da zbog prekida digitalne veze ne možemo znati što se događa u reaktoru koji je eksplodirao 1986., a sada je zaliven betonom.

Iako je černobilska nuklearna elektrana isključena iz pogona, svejedno je njome potrebno upravljati, a za to je zaduženo oko tisuću zaposlenika. S obzirom na to da nuklearka nije aktivna, opasnost za javno zdravlje je manje, navode strani nuklearni stručnjaci.


Komentari