Novost u Hrvatskoj: Mrtvi više neće moći glasati na izborima

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Predizborna kampanja službeno je krenula, a u utrci za Pantovčak je 11 kandidata. A na ovim izborima čeka nas jedna velika promjena – umrle osobe više neće moći glasovati, prenosi 24 sata .

Nije šala, upravo su to napisali iz Ministarstva uprave iz kojeg su objavili Registar birača i upute građanima kako da provjere jesu li upisani u njega.  Registrom birača, navodi se, rješavaju dugogodišnji problem, a to je da imamo puno više birača nego stanovnika.

Svi birači moraju imati važeću osobnu iskaznicu, a birači u dijaspori se za svake izbore moraju aktivno registrirati. Na taj će se način spriječiti da na popisu birača imamo više birača nego li stanovnika ili umrle osobe – navode iz Ministarstva uprave.

Iz Ministarstva uprave rekli su za Telegram kako se ne radi o nekoj zastarjeloj objavi, već da je informacija o Registru birača objavljena nakon što je Vlada objavila da će izbori biti 22. prosinca.

U evidenciju birača hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj upisuju se birači prema mjestu prebivališta. Oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj u evidenciju se upisuju po državama i adresnom podatku koji se za njih vodi u službenim evidencijama u Republici Hrvatskoj.

Aktivna registracija je postupak kojim se birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj upisuju u posebni popis aktivno registriranih birača na izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske, državni referendum i izbor zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, objavili su iz ministarstva.


Komentari