Novo istraživanje kvalitete proizvoda obuhvatilo i Hrvatsku: Borzan pojasnila iznenađujuće rezultate Nutelle

Pixabay

Neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak, na što su žalile zemlje članice iz srednje i istočne Europe, pokazuju rezultati paneuropske kampanje testiranja prehrambenih proizvoda koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija. Također, istaknuli su da proizvod nije nužno lošiji ako se razlikuje u sastavu.

“Neki Europljani smatraju da se prehrambeni proizvodi iste marke koje kupuju razlikuju, možda čak i da su lošiji, u usporedbi s onima koji se mogu kupiti drugdje. Komisija je znanstvenike pozvala da pomognu objektivno procijeniti razmjer takvih razlika na jedinstvenom tržištu. Rezultati su podijeljeni: veseli me što nije uočena razlika u sastavu prehrambenih proizvoda označenih robnom markom koji se prodaju na istoku u odnosu na iste na zapadu, ali zabrinut sam zbog toga što je i kod trećine proizvoda iste ili slične robne marke i pakiranja otkriven razvidno različit sastav”, izjavio je povjerenik Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje i kulturu, koji je nadležan za Zajednički istraživački centar.

Među 19 zemalja članica u kojima se provodilo istraživanje našla se i Hrvatska. Analizirano je skoro 1400 proizvoda, a i devet njih utvrđena su odstupanja u sastavu unatoč istovjetnoj prednjoj strani pakiranja. Usto, za 22 posto proizvoda je prednja strana pakiranja bila slična, a sastav svejedno različit.

Na temelju nove metodologije nacionalna nadležna tijela sada će moći analizirati svaki slučaj posebno, što je potrebno za otkrivanje obmanjujućih praksi, zabranjenih u skladu s pravom EU-a o zaštiti potrošača, navodi Komisija.

Iako je analizirano 1380 uzoraka 128 različitih prehrambenih proizvoda iz 19 država članica, uzorak nije reprezentativan jer je tržište prehrambenih proizvoda u EU-u ogromno i vrlo raznoliko.

Iako je bilo dosta povike na različitu kvalitetu Nutelle koju proizvodi Ferrrero, istraživanje pokazalo da je sastav identičan u svim zemljama u kojem je provedeno. Ista je stvar s pizzom “Quattro Formaggi” od DrOetkera.

Razlike u kvaliteti Nutelle nema sada, ali bilo je

Podsjetimo, Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u siječnju je usvojio zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različite kvalitete u Europskoj uniji. Jedna od najglasnijih zagovornica koja se borila za taj zakon je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan koja je komentirala i rezultate ovog novog istraživanja.

“Ovo nije bila bitka za istok već za potrošače u cijeloj Europskoj uniji, a istraživanje Komisije pokazalo je da gotovo trećina analiziranih proizvoda ima razlike u kvaliteti na razini cijele EU. Proizvodi slabije kvalitete ne prodaju se samo u Hrvatskoj ili Slovačkoj, već i u Francuskoj i Njemačkoj”, kazala je Borzan za Hinu podsjetivši na ranija istraživanja koja su pokazala da su se, primjerice, u Italiji prodavale Wudy hrenovke lošije kvalitete kao i u Hrvatskoj, Haribo bomboni bili su bolje kvalitete u Hrvatskoj nego u Njemačkoj, dok je Nutella bila najbolje kvalitete u Njemačkoj.

Što se tiče rezultata Nutelle Borzan kaže da je to posljedica upravo istraživanja koje su oni prethodno proveli jer su tada iz Nutelle sami priznali propuste i najavili prije istraživanja EK-a da će “promijeniti poslovnu praksu”.


Komentari