NOVI TOMAŠEVIĆEV POTEZ Nakon ukidanja mjere roditelj odgojitelj, na meti i besplatni udžbenici?

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Pred aktualnom vlasti u Zagrebu su veliki izazovi, a onaj najveći je kako uštedjeti. Nakon niza reakcija na ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, čini se da je gradonačelnik Tomislav Tomašević pronašao još jedan način kao sačuvati nekoliko milijuna.

Kako neslužbeno doznaje RTL, razmišlja se i o revidiranju besplatnih udžbenika. Inače, udžbenike u osnovnim školama financira država, a Grad Zagreb plaća udžbenike za srednjoškolce. Tako je u 2021. godini, besplatne udžbenike dobilo 36.665 srednjoškolaca, a Grad je na to potrošio 40 milijuna kuna. Isto tako, iz gradskog proračuna financira se i trošak radnih bilježnica učenika osnovnih škola.

“Nije pošteno da besplatne udžbenike dobije i onaj čiji roditelji imaju plaću od 15.000 kuna i oni koji su na minimalcu. Treba to revidirati i pronaći socijalni ključ”, otkrio je sugovornik za RTL.

Ranije tijekom dana, ukidanje mjere roditelj odgojitelj komentirala je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Danijela Dolenec.

“O njoj (mjeri) je bilo puno rasprava i velik dio aktera slagao se da nju treba mijenjati. Problem je što korisnici mjera, njihova djeca ne mogu pohađati vrtiće, ali i trajno se isključuje žene s tržišta rada. To su negativne karakteristike mjere i ovime to uklanjamo. Drugo, ako se gleda kao demografska mjera, nije polučila učinak, a doista je fiskalno stvorila velik pritisak”, obrazložila je Dolenec za N1.

Pored navedenog, jedan od pokušaja načina štednje bio je da se radnici odreknu božićnica i godišnjih nagradi, na što su sindikati jasno poručili da ne dolazi u obzir. Podsjetimo, sindikalci su se prošli tjedan sastali s Upravom Holdinga.

“Malo je sastanak bio nestvaran u odnosu na prijašnji sastanak, koji smo imali s Tomaševićem, kada je garantirao poštivanje radničkih prava i odredbi kolektivnog ugovora”, otkrio je tada predsjednik Sindikata zagrebačkog Holdinga ZET Dražen Jović.

Komentari