Novi štrajkovi diljem zemlje: Nakon osnovnih i srednjih škola, u borbu za veće plaće kreću i fakulteti!

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Nakon osnovnih i srednjih škola, štrajkati bi se moglo i na fakultetima. Naime, Veliko vijeće Sindikata znanosti donijelo je odluku o ulasku u štrajk, javlja HRT.

Razlozi su, kako ističu, identični onima prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama. Tražit će ujednačavanje plaća u sektoru znanosti i visokog obrazovanja, prije svega nenastavnog osoblja.

Mi smo dakle najavili štrajk što znači da moramo proći proces mirenja. Tek nakon toga, ako ne dođe do dogovora, krećemo u štrajk. Tek ćemo tada dogovoriti termin i modalitete štrajka”, objasnio je prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti.

“Po mojoj procjeni nisu to veliki financijski efekti, ali sigurno da ako razgovaramo o poštenom odnosu prema svima onda treba razgovarati i sa sindikatom visokog obrazovanja u smislu koji su to minimum zahtjevi koji se moraju ispuniti ukoliko se dođe do pomaka ovdje konkretno kod administrativno-tehničkog osoblja”, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Komentari