NOVI RAST CIJENA GORIVA? Stručnjak upozorava: ‘Ući ćemo u začarani krug i pitanje je kako izaći iz njega’

Ilustracija (Foto: Nikola Vilic / CROPIX)

Vlada je prije deset dana donijela odluku o smanjenju trošarina i trgovačkoj marži te o tome da će se korekcija cijena vršiti svaka dva tjedna, tako da nas idući tjedan čekaju nove cijene goriva. No, kako doznaje Nova TV, cijene će od utorka vjerojatno opet rasti.

Ako bi se korekcija cijena dogodila danas, Eurosuper bi bio skuplji za 71 lipu te bi cijena po litri iznosila 14.20 kuna, dok bi oba dizela, i eurodizel i plavi, rasla za gotovo kunu i pol te bi bili 14.52 kune, odnosno gotovo 11 kuna po litri.

“Dosada su energenti generirali inflaciju, sada će i sam rast cijena zapravo poskupljivati cijeli naftni, distributerski i proizvodni biznis, tako da ćemo ući u začarani krug i pitanje je kako izaći iz njega”, rekao je energetski analitičar Ivan Brodić za Novu TV.

Posljednja studija Europske investicijske banke kaže da bi broj hrvatskih tvrtki koje će bilježiti gubitke te biti u riziku da ne mogu plaćati svoje obaveze mogao do kraja godine značajno porasti, baš kao što bi sve više obitelji moglo završiti ispod granice siromaštva.

 

Komentari