NOVI PROBLEMI! AstraZeneca neće isporučiti Europskoj uniji dogovorene doze cjepiva

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Iako interes za cjepivo ne manjka, iz AstraZenece stižu loše vijesti, a to je da neće isporučiti dogovorene doze, točnije manje od polovice dogovorene količine cjepiva bit će isporučeno Europskoj uniji.

Očekivani manjak dolazi nakon velikog smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti namjeru EU-a da do ljeta cijepi 70 posto odraslog stanovništva.

Europski dužnosnik, koji je izravno uključen u razgovore s britansko-švedskom tvrtkom, rekao je da je AstraZeneca obavijestila Bruxelles da će “u drugom kvartalu isporučiti manje od 90 milijuna doza”.

Prema ugovoru s EU-om, AstraZeneca je u tome razdoblju trebala isporučiti 180 milijuna doza cjepiva. Glasnogovornik AstraZenece je kazao da tvrtka naporno radi kako bi povećala produktivnost za europski lanac isporuke. Glasnogovornik Europske komisije, koja koordinira pregovore s proizvođačima, izjavio je da ne može komentirati razgovore koji su povjerljivi.

Dodao je da bi Unija, bez obzira na situaciju s AstraZenecom, trebala imati dovoljno doza ako ostali proizvođači dostave ugovorene količine cjepiva.

AstraZeneca bi do kraja lipnja Europskoj uniji mogla isporučiti oko 130 milijuna doza, daleko ispod 300 milijuna koliko se obvezala.

EU se suočava i s kašnjenjem isporuka Pfizer/BioNTech cjepiva i cjepiva Moderne.

Neke članice EU-a poput Mađarske koriste i cjepiva proizvedena u Rusiji i Kini.


Komentari