NOVI OPASAN VIRUS NAM JE U SUSJEDSTVU! Donosimo što sve treba znati o njemu i kako se zaštititi

Majmunske boginje: (foto: Pixabay/Guliver)

Europa i Sjeverna Amerika suočavaju se sa sve većim brojem slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja koji je sa širenjem krenuo od početka svibnja.

Svjetska zdravstvena organizacija pomno nadzire situacija te se prate kontakti zaraženih osoba. Sredinom tjedna pojavu ove bolesti prijavile su Španjolska, Portugal, Kanada i SAD.

Ranije se na popisu našla i Velika Britanija, a sada se zaraza pojavila i u susjedstvu, odnosno u Rimu gdje je u bolnici prvi slučaj, dok su dva još su suspektna. Na popisu zemalja koje su prijavile zarazu, od četvrtka se nalazi i Švedska.

Što trebamo znati?

Majmunske boginje uzrokuje virus majmunskih boginja, a riječ je o virusu koji se javlja prvenstveno u tropskim prašumskim područjima središnje i zapadne Afrike, dok se povremeno može naći i u drugim regijama.

Obično počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima, osipom i natečenim limfnim čvorovima. Mogu dovesti do niza medicinskih komplikacija.

Simptomi mogu trajati od 2 do 4 tjedna. Postoji mogućnost pojave teških slučajeva, a smrtnost iznosi oko tri do šest posto.

Na ljude se prenose bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili pak zaraženom životinjom.

S čovjeka na čovjeka se prenose dodirivanjem lezija, tjelesnim tekućinama, respiratornim kapljicama i kontaminiranim materijalima kao što je posteljina.

Klinička slika slična je onoj kao kod velikih boginja, no majmunske su boginje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji manje zarazne i uzrokuju manje teške bolesti.

Cjepiva koja su se koristila za velike boginje, pružila su zaštitu i kod ovog slučaja, a razvijena su novija cjepiva od kojih je jedno odobreno za prevenciju majmunskih boginja.

Najugroženije skupine

Riječ je o virusu koji prirodno cirkulira među divljim životinjama, prvenstveno glodavcima i primatima te su mu najizloženije osobe koje dolaze u kontakt sa životinjama. Do zaraze može doći i ako se konzumira meso zaražene životinje koje nije dovoljno termički obrađeno. Tu su naravno i članovi obitelji oboljelih i zdravstveni djelatnici koji liječe pacijente i dolaze u dodir s njima.

Kako se zaštititi?

Prevencija je prije svega da osobe koje putuju u afričke zemlje izbjegavaju kontakte s divljim životinjama, kao i konzumiranje njihova mesa.

Ukoliko je osoba već zaražena, preporuka je da se nosi zaštitna maska i rukavice, ali i čišćenje i dezinfekcija kontaminiranih površina.

Prvi zabilježeni slučaj

Ova zarazna bolest je prvi puta otkrivena za vrijeme istraživanja majmuna 1958., dok je prvi slučaj prelaska zaraze na ljude zabilježen 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Između 2018. i 2019. evidentirana su tri slučaja te zaraze u zemljama izvan Afrike: u Engleskoj, Izraelu i Singapuru.

Komentari