NOVI KOSTUR IZ ORMARA Bandić poznatoj zaštitarskoj tvrtki davao 26 milijuna kuna za čuvanje praznih stanova

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji za medije komentirao je goleme troškove koji su se iz proračuna izdvajali na čuvanje gradske imovine.

“Pokazuje kako se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom, radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora, koji je sklopljen 2. prosinca 2020. godine s tvrtkom Bilić Erić. Kada smo radili rebalans proračuna, pojavila se situacija da je u tri proračunske stavke bio iznos od 6,9 milijuna kuna za čuvanje objekata u Zagrebu, da bi se račun koji je nastao u tih 7 mjeseci popeo na 26 i pol milijuna kuna za čuvanje stanova od strane privatnih zaštitara”, izjavio je Tomašević i otkrio da je temeljem ugovora koji je potpisan čuvano oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno.

Čuvali smo te prazne stanove kao da su Fort Knox

“U isto vrijeme oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno, s objašnjenjem “da netko ne bi provalio u njih”. Trošak jednog takvog stana na dan je koštao 924 kune bez PDV-a. Mjesečno 27 tisuća kuna, odnosno 323 tisuće kuna godišnje. To znači da smo za trošak čuvanja jednog gradskog stanja, mogli kupiti novi stan u za dvije godine. Čuvali smo te prazne stanove kao da su Fort Knox, za cifre koje su nevjerojatne”, otkrio je gradonačelnik te dodao da su prestali s uslugom da se svaki stan čuva pojedinačno.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

“Krenuli smo i s instalacijom protuprovalnih vrata i smanjili taj trošak 12 puta. Ovo sve je također prijavljeno nadležnim institucijama. Ovo je jedan od takvih primjera i o njima ćemo izvijestiti javnost na vrijeme, zaključio je Tomašević na današnjoj presici.

Podsjetimo, zaštitarska tvrtka Bilić-Erić posao zaštite gradske imovine dobila je putem javnog natječaja za vrijeme vladavine pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Direktor spomenute firme je Matija Jozić, suprug bivše pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu Grada Zagreba Mirke Jozić. S obzirom na to da je u 2020. godini, Jozić još uvijek bila na mjestu pročelnice tada se postavljalo pitanje je li došlo do sukoba interesa. Iz Grada Zagreba u veljači prošle godine poručili su kako tu ništa nije sporno, jer Mirka Jozić kao pročelnica, nije uključena u poslove javne nabave.


Komentari