Nove mjere za saniranje potresa i koronavirusa, ali ništa od besplatnog parkinga

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Prije nekoliko dana gradonačelnik Bandić proglasio je nedjeljni potres prirodnom nepogodom, a na današnjoj konferenciji dotaknuo se i pitanja potresa i koronavirusa te kazao kako je Zagreb socijalno najosjetljivija europska metropola.

Za građane te metropole, otvoren je Fond za donacije za saniranje štete od potresa, ali i fond za borbu protiv koronavirusa u koje je gradonačelnik odlučio dati 20 posto svojih primanja.

“To je minimum solidarnosti”, kazao je.

Isto tako, istaknuo je i kako je na gradskoj skupštini izglasano kako će se 30 posto plaćanja komunalne naknade osloboditi svi poslovni objekti, a oni poslovni prostori u vlasništvu grada neće platiti najam.


S druge strane, oni prostori koji su prilikom izvida statičara označeni kao neuporabljivi ili privremeno neuporabljivi, neće morati platiti komunalnu naknadu i pričuvu, a na iste korake pozvao je i Elektru i pružatelje drugih usluga.

Pročelnica Mirka Jozić kazala je i kako su otvorene prijave šteta od potresa te da su početni rokovi, od strane državnog povjerenstva produženi koliko će to biti potrebno.

Prijaviti se mogu svi koji na svojim objektima imaju preko 60 posto štete, a takvima će biti odobreno do 5 posto vrijednosti.

Taj postotak samo Vlada može povećati, a gradonačelnik je kazao kako su im u ovim situacijama ruke vezane zakonima. Iz tog razloga, sljedeći korak oformljavanje je zajedničkog radnog tima s Vladom radi izrade Zakona o sanaciji.

Na terenu se dnevno obavlja uvid u 160-180 objekata, a zaprimljeno je 20 tisuća obavijesti o objektima, kazao je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Osobe pogođene potresom, pozvali su, da se obrate u studentski dom Cvjetno naselje u kojem je već sada smješteno 45 obitelji, koje čine 272 osobe.

Na konferenciji su se dotakli i borbe protiv koronavirusa te spočitali državi kako radi malo testiranja. Grad Zagreb, tvrdi pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo, Vjekoslav Jelić, za imperativ ima povećanje testiranja.

“Država provodi tri tisuće testiranja kojih je zasigurno nedovoljno”, kazao je.

Istaknuo je i kako je grad uložio 20 milijuna kuna za nabavku zaštitne opreme.

Gradonačelnik je naposljetku bio upitan i za odobravanje besplatnog parkinga na području grada koji je kao takav trenutno dostupan jedino u područjima bolnica te za službenike vojske. No, gradonačelnik to neće odobriti.

“Jedni imaju odobrenje, a svi ostali neka ostanu doma gdje imaju svoje zone”, kazao je.

Komentari