NOVA VELIKA TRAGEDIJA U OBITELJI MIRE BAREŠIĆA U 34. godini preminuo sin hrvatskog emigranta

Nova tragedija zadesila je obitelj hrvatskoga emigranta Mire Barešića. U srijedu, 6. listopada preminuo je njegov 34-godišnji sin Ivan Viktor Barešić.

Izvijestilo je o tom tužnom događaju Hrvatsko kraljevsko vijeće na svojoj Facebook stranici.

”S dubokom žalošću javljamo svim prijateljima, poznanicima i kolegama da je preminuo naš uvaženi član HKRV-a Ivan Viktor Barešić. Uskoro više obavijesti o sprovodu”, naveli su.

Ivan Viktor Barešić, napominju, ”sin je znamenitog emigrantskog boraca za hrvatsku slobodu i junaka Domovinskog rata Mire Barešića”.

”Dugogodišnji aktivan član Hrvatskog kraljevskog vijeća od 2019. godine, u kojem je vršio nekoliko dužnosti. Predan ka idealima ljubavi prema našem narodu, kruni i vjeri u Krista. S velikom tugom se opraštamo od našeg dragog člana koji iza sebe ostavlja ožalošćenu obitelj sa suprugom i djetetom, majkom i sestrama, te mnogobrojnim rođacima, prijateljima, kolegama i poznanicima”, stoji u objavi.

Miro Barešić kontroverzni je hrvatski politički emigrant koji je velik dio života proveo izvan domovine. Poznat je po sudjelovanju u pokušaju otmice i ubojstva veleposlanika SFRJ u Švedskoj, Vladimira Rolovića zbog kojeg je u Švedskoj osuđen na doživotni zatvor. Osim toga, bio je svjetski prvak u taekwondou. Nakon uspostave višestranačja vratio se u Hrvatsku. Pod sumnjivim okolnostima poginuo je 1991. godine u Domovinskom ratu, u diverzantskoj akciji kod Miranja Donjih.

Tijekom godina je Barešićeva smrt postala predmetom raznih tumačenja i brojnih teorija, najčešće vezanih uz to da je mučki likvidiran od strane bivših agenata jugoslavenskih službi sigurnosti koji su se u međuvremenu prešli na hrvatsku stranu, odnosno od strane bivših političkih emigranata koji su se bojali da će ih Barešić raskrinkati kao doušnike.

Po Barešiću je nazvano nekoliko ulica u hrvatskim gradovima, a na 25. obljetnicu pogibije mu je 2016. podignut spomenik u mjestu Drage kraj Pakoštana.


Komentari