Nova ulaganja: Za obnovu zagrebačke vrelovodne mreže Grad dobio gotovo 700 milijuna kuna

FOTO: Pixsell

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petrić danas su uručili govor za projekt “Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba” HEP-Toplinarstvu.

Projekt je vrijedan 699,6 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iz EU fondova iznose 421.5 milijuna kuna, potpisan je danas i predviđa zamjenu trećine vrelovodne mreže glavnoga grada.

Petrić je rekao da će se nove cijevi postavljati izvan sezone grijanja, a sve bi trebalo biti završeno u sljedeće tri godine. Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić izvijestio je da će u Zagrebu biti zamijenjena trećina, odnosno 68.5 od ukupno 200 kilometara vrelovodne mreže, a obuhvatit će 27 naselja.

Objasnio je da će se zamjenom cijevi osigurati uredna i kontinuirana opskrba toplinskom energijom. HEP će iz vlastitih sredstava u provedbu projekta uložiti oko 134.5 milijuna kuna, piše Hina.

“Projekt će rezultirati smanjenjem toplinskih gubitaka u mreži za 28 posto, nadopunom pogonske vode za 47 posto te smanjenjem broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za čak 90 posto”, rekao je Barbarić, dodavši da manji gubici znače i manju potrebu za proizvodnjom toplinske energije, a time i manju emisiju onečišćujućih tvari.

Komentari