NOVA ODLUKA Uvođenje Covid potvrda odgađa se do utorka

uvođenje covid potvrda
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da se uvođenje Covid potvrde u javne i državne institucije odgađa za jedan dan te će postati obavezne od utorka 16. studenoga.

Prema tome, Nacionalni stožer civilne zaštite sutra će donijeti odluku prema kojoj će se od ponedjeljka uvesti obvezne Covid potvrde, ali će njihova primjena početi od utorka.

Prilagodba sustava

“To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanje, nego za sve. To je napravljeno iz dva razloga. Zato što je dan prije toga nedjelja, pa će se teško organizirati testiranje za sve nedjeljom”, rekao je Capak te nadodao “Ovako pružamo mogućnost prilagodbe sustava jer prvi dan primjene će sigurno biti najteži. Dakle, pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju, da u utorak imaju covid-potvrde”, rekao je Capak za RTL.

Broj osoba koje će se morati testirati mogao bi iznositi i 100 tisuća ljudi. Odgovornu osobu za provjeru će imenovati poslodavac.

Tvrdi kako su napravili sve da stvore infrastrukturu kako bi se osigurao dovoljan broj mjesta na kojima se može testirati. Poslodavci to mogu u svojim prostorijama, sami ili putem ugovora s nekim.

Testirat će i ljekarne

Za sada je 420 testtnih mjesta koja su registrirana u HZZO-u, a testiranje mogu vršiti i ljekarne.

“Ljekarni u Hrvatskoj ima negdje 1250. Mi računamo da će većina njih provoditi testiranje, dana je mogućnost svim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i svim zdravstvenim ustanovama koje imaju zdravstvene djelatnike da testiraju. Računamo da će to biti prvi dan već negdje 2000 testnih mjesta u Hrvatskoj, računamo da ćemo uspjeti pokriti svoje potrebe”, rekao je Capak.

S obzirom da se kućni testovi ne priznaju nigdje u svijetu, tako neće niti u Hrvatskoj biti valjani za izdavanje Covid potvrde. Novost je i da će potvrda o preboljevanju vrijediti godinu dana.

Kafići i restorani na čekanju

Uvođenje Covid potvrda u kafiće i restorane vršit će se postepeno jer je još uvijek prevelik broj osoba koje nisu cijepljene i koje nisu preboljele koronavirus te je stoga potrebna infrastruktura koja bi to sve pokrila.

Obljetnica Vukovara nije sporna

Osvrnuo se i na obljetnicu pada Vukovara te je istaknuo kako ne očekuje porast novozaraženih nakon toga. Apelirao je a građane da ostanu u svojim sredinama, a oni koji ipak budu pristupili obilježavanju da se drže strogih mjera.

Komentari