Nova godina na COVID odjelu: U samo jednoj noći troje umrlih! Najmlađa pacijentica u Zaraznoj je 28-godišnja rodilja

Klinika za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska je u 2021. od posljedica koronavirusa izgubila više od 8 tisuća ljudi.

Novogodišnja noć na Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević odnijela je još tri života, jedan je na sreću spašen, piše HRT.

“Radi se o jednom pacijentu s kritično teškom pneumonijom. Provedena je reanimacija. Zasad je dobro prošlo” kazala je Marija Santini sa Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.

Nisu cijepljeni

U Klinici je hospitalizirano 80 pacijenata, a većina ih je necijepljena. Na odjelu intenzivne jedinice slobodno je samo pet kreveta. Sedamnaest osoba bori se za dah.

“Najmlađa je jedna gospođa od 28 godina. Nažalost jedna je od rodilja koje su se teško razboljele od COVID-a. To je najtužniji dio ove priče” dodaje doktorica Santini.

Na Odjelu za malu djecu s Jedinicom za intenzivno liječenje je dvoje djece na intenzivnoj skrbi. Bili su na mehaničkoj ventilaciji, ali su sada u fazi oporavka i samo na kisiku.

Medicinske sestre

Patnju koju proživljavaju pacijenti proživljavaju i medicinske sestre koje su uz njih 24 sata dnevno.

“Bez obzira koliko se borimo i koliko bile profesionalne, kada odemo kući često zovemo i interesiramo se jesu li pacijenti stabilno. Ima slučajeva da su cijele obitelji u bolnici, otac je na intenzivnoj, a sin na drugom odjelu” istaknula je Željka Rašić, medicinska sestra za edukaciju i kontrolu kvalitete zdravstvene njege.

Novi lijek

Nadaju se da će takve situacije ostati u staroj godini. Velike nade polažu se u novi lijek.

“U okviru naše dnevne bolnice pacijenti se opserviraju, dobiju lijek i onda ili ostanu tijekom noći u bolnici ili nakon opservacije idu na kućnu njegu” kazao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

U Novu godinu djelatnici Klinike ušli su ujedinjeni u željama da kolegice i kolege budu hrabri i ne gube elan te zdravlje i veselje i malo više sloge u cijeloj zemlji.


Komentari