Nova godina donosi drastično smanjenje cijena ovih lijekova, jedna farmaceutska kompanija ih ipak odlučila povećati

Pixabay

Članice HUP – Udruge proizvođača lijekova i HUP – Koordinacije veledrogerija, ograđuju se od odluke jedne farmaceutske kompanije u Hrvatskoj koja je odlučila povećati cijene svojih bezreceptnih lijekova, iako se PDV na te lijekove smanjuje s 25 na 5 posto, priopćeno je u petak iz HUP-a.

HUP ne navodi koja je to kompanija, no napominje da je PDV za proizvođače lijekova i veledrogerije neutralna stavka koju plaća potrošač, pa je za njega velika razlika plaća li na proizvod 5 ili 25 posto PDV-a.

HUP se, kako se navodi, upravo radi veće dostupnosti bezreceptnih lijekova pacijentima zalagao za nižu stopu PDV-a.

“Individualna je odluka svake kompanije kako će poslovati na pojedinom tržištu, no vjerujemo kako bi svi trebali voditi računa o potrebama potrošača”, kažu poslodavci.

Dodaju kako pozdravljaju napore i razumijevanje Vlade za rasterećenjem poslovanja hrvatskoga gospodarstva, pa tako i inicijativu kojim se za bezreceptne lijekove primjenjuje snižena stopa PDV-a koja je u skladu sa smjernicama Europske unije.

Početkom 2019. godine PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega bi njihove maloprodajne cijene trebale biti niže.

Hrvatska ljekarnička komora procjenjuje da će maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova početkom 2019. pasti u prosjeku za 17-18 posto, prenosi N1.


Komentari