Nova afera rektora Sveučilišta u Zagrebu: Dao je 274.750,00 kuna za film koji nikada nije snimljen

Nakon što se slegla prašina koja se podigla oko načina na koji rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, upravlja sveučilištem, i to bez ikakvog pomaka, u srijedu je u javnost isplivala nova afera rektorata.

Poznato je da Boras voli dodjeljivati novac Sveučilišta produkcijskim kućama, pa su tako profesori Akademije dramskih umjetnosti, ali i mnogi studenti i drugi građani, bili vrlo neugodno iznenađeni kada su čuli da je 274.750,00 kuna sveučilišnog novca isplaćeno Borasovom prijatelju i savjetniku za kulturu, Jakovu Sedlaru za film “Hrvatske sportske legende”.

Iako su zbog toga profesori ADU zahtijevali njegovu ostavku, ta se transakcija još i ne može nazvati pravom aferom jer je Sedlar film isporučio za razliku od jednog drugog uratka kojeg je isto financiralo Sveučilište u Zagrebu.

Naime, emisija Radio Studenta, Strah od slobode, na svojoj je Facebook stranici objavila informaciju kako je Sveučilište u Zagrebu dodijelilo iznos od 198.750,00 kuna tvrtci  Opis film j.d.o.o., za snimanje filma ‘Počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu’.

“Ugovor je sklopljen 3. rujna 2018. godine, a u registru ugovora EOJN zabilježen je pod brojem 89/2018. Međutim, iako u registru stoji da je rok izvršenja ugovora 120 dana, film pod tim nazivom do danas nije prikazan! Provjeravali smo na web stranicama Sveučilišta, na službenom Unizg You Tube kanalu, po ostalim medijima, ali filma o počasnim doktorima jednostavno nigdje nema”, napisali su iz Straha od slobode.

Naveli su također i da je tvrtka Opis film u trenutku sklapanja ugovora imala temeljni kapital od 10,00 kn, a u Registar trgovačkog suda upisana je 11. prosinca 2017., niti devet mjeseci prije sklapanja ugovora s Sveučilištem u Zagrebu. Vlasnik firme je Dario Bajurin iz Dubrovnika koji je iste godine u u produkciji HRT-a i udruge Hrvatski križni put režirao film ‘Čuvari bleiburške uspomene’ koji se bavi Počasnim bleiburškim vodom.

“Bajurin se pojavljuje i kao producent filma ‘3069’ Borasovog savjetnika Jakova Sedlara iz prošle godine te kao snimatelj u Sedlarovom filmu ‘Moja voljena Hrvatska’ iz 2015. koji govori o nogometašu Josipu Šimuniću”, navode iz emisije.

Od Rektorata su zatražili informaciju o tome je li fl isporučen i gdje se može pogledati, a svoj su zahtjev i urudžbirali uz požurnicu. Usprskos Zakonu o pravu na pristup informacijama, odgovor na svoj upit nisu dobili i čekaju ga već više od mjesec dana.

“Odlične reference za Borasovu viziju Sveučilišta kao odgovornog čuvara nacionalnog, intelektualnog, znanstvenog i kulturnog naslijeđa! A odgovor na pitanje gdje je film o počasnim doktorima još uvijek čekamo”, zaključuje ekipa Straha od slobode.

Profesori ADU zahtijevaju ostavku Borasa: ‘Sedlaru isplatio 274.750 kuna a za studente se nema novaca’


Komentari