NJEGOVATELJI POKRENULI PETICIJU: Od ministrice Murganić traže da im ispuni tri zahtjeva

Foto: Facebook

Udruga Sjena, čiji su osnivači njegovatelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, pokrenula je peticiju, koja je u samo par sati skupila preko dvije tisuće potpisa.

Od ministrice Nade Murganić traže da im se osigura plaća umjesto socijalne naknade, i to u visini koja će osigurati dostojanstven život njegovateljima i njihovim obiteljima, suzbiti siromaštvo i socijalnu isključenost, što bi prema njihovom mišljenju trebalo biti jednako minimalnom iznosu plaće medicinske sestre u prvoj smjeni. Također od zahtijevaju posebnu pažnju za njegovatelje vitalno ugrožene djece i njegovatelje dvoje i više djece s teškoćama u razvoju s ciljem osiguravanja plaće u iznosu minimalne plaće medicinske sestre intenzivne skrbi.

“Njegovatelj radi za socijalnu naknadu u iznosu od 2500 kuna 24 sata, svaki dan u tjednu, svaki dan u godini. Taj iznos ne samo da ne može pokriti osnovne, životne potrebe obitelji u kojoj je dijete s višestrukim oštećenjem zdravlja već je i ponižavajući za svaku osobu suočenu sa takvim životnim izazovima”, poručuju pokretači peticije.

Istaknuli su da njegovatelji većinom žive u siromaštvu i socijalnoj izolaciji, ne mogu koristiti pravo na bolovanje ili godišnji, nemaju mogućnosti otići liječniku radi sebe te im je narušeno psihofizičko zdravlje. Također nisu kreditno podobni niti u slučajevima kada moraju djetetu osigurati neko od preskupih pomagala i rehabilitacije.

I vi ih možete podržati na sljedećoj poveznici.

 


Komentari