NIŽU SE REAKCIJE! Udruga bolničkih liječnika o napadu na psihijatricu: ‘Liječnici su sve izloženiji nasilju’

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zgrožena je iznimno teškim nasiljem i napadom nožem na liječnicu tijekom njezinog pružanja zdravstvene skrbi pacijentici u Virovitici te joj je poželjela što brži oporavak.

Liječnici i drugi zdravstveni djelatnici, nažalost, sve su češće izloženi nasilju, kako svakodnevnom verbalnom nasilju, tako i fizičkom nasilju, upozorili su iz HUBOL-a.

Kažu i da su liječničke organizacije višekratno upozoravale zdravstvenu administraciju na nedovoljnu razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

“Do danas donositelji odluka u zdravstvu uopće nisu pridavali pozornost ovom problemu, pa tako nisu niti pokušali definirati moguća rješenja koji bi osigurala povećanje sigurnosti radnih mjesta za liječnike i druge zdravstvene radnike”, istaknuli su.

Drugi aspekt ovog problema je i to što, kako su dodali, nadležna državna tijela vrlo često te napade karakteriziraju samo kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo, unatoč tome što je prije par godina u zakonodavstvo uvedeno kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku.

“Žalosno je da tako pridonose minimiziranju ovog vrlo ozbiljnog problema, što nikako ne vodi do uvođenja rješenja za veću sigurnost u zdravstvenim ustanovama”, ocijenili su iz HUBOL-a u priopćenju.


Komentari