Nisu baš svi u štrajku: U jednoj zagrebačkoj školi danas se održavala nastava

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Veći dio radnika u MIOC-u štrajka, ali nastava se ipak djelomično održava. Veći dio radnika u XV. gimnaziji štrajka, nastava se održava prema prilagođenom rasporedu u smanjenom opsegu (3 do 5 sati nastave po razredu), veliki broj učenika je došao na nastavu. Učenici koji nisu došli su zabilježeni i razrednici će to rješavati na standardni način, odnosno roditelji će trebati opravdati izostanak učenika, javlja Srednja.hr.

Štrajk nastavnika i zaposlenika u osnovnim i srednjim školama nastavlja se peti dan. Prvog dana štrajka koji se održao prošli četvrtak, štrajkalo se u svim dijelovima države, a potom je od petka štrajk nastavljen cirkularno, što znači da je svakog dana u štrajku bilo nekoliko županija. Danas se štrajka u Gradu Zagrebu gdje je i najviše škola. Nastavnički sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11 posto, te govore da neće odustati dok im se taj zahtjev ne ispuni.

Premijer Plenković danas je u Saboru obećao povećanje svim javnim službenicima za 6,12 posto.

Tim je povodom Matica hrvatskih sindikata zakazala izvanrednu sjednicu u kojoj je Mihalinec rekao da ta ponuda ništa ne mijenja. Zaključio je da se štrajk nastavlja po planu.

“Vidjeli smo kakav oblik dijaloga je pokrenula Vlada. Ovo je prvi put da premijer povećanje plaća najavljuje preko saborske govornice. Toga u Hrvatskoj još nije bilo. U potpunosti ignorirajući da se vode pregovori o plaćama u javnoj službi, činjenicu da su jednako tako pokrenuti pregovori s državnim službenici. Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojih su učitelji i profesori već peti dan u štrajku”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.


“U Zagrebu je štrajk proveden u 87 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema podacima pristiglim iz škola u zagrebačkim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama štrajkalo je 85,48% zaposlenika u osnovnim i 88,43% u  srednjim školama. Od ukupno 2058 članova Preporoda, u 87 osnovne i srednje škole na području Grada Zagreba, u štrajku je sudjelovalo 1743 članova”, priopćili su iz Preporoda.

Sutra se štrajk nastavlja po planu u četiri županije. 

Komentari

loading...