NISTE DOBILI POVRAT POREZA? Iz Porezne uprave objasnili kojim redoslijedom šalju rješenja

Ilustracija (Foto: Paun Paunovic / CROPIX)

Došlo je i to vrijeme godine kada se s nestrpljenjem očekuje povrat poreza. I dok su neki svoj povrat poreza već dobili na račune, drugi se pitaju gdje je njihov. Iz Porezne uprave objasnili su kako su otpremili 298.095 rješenja o razlici za povrat, a ostatak će do kraja svibnja.

Naime, na redoslijed isplata povrata poreza ne utječe niti datum rođenja, niti grupacija tvrtke, već OIB.

“Kriteriji izdvajanja rješenja o godišnjem obračunu poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak s iskazanom razlikom za povrat/uplatu za otpremu poreznim obveznicima su sljedeći – unutar jednog područnog ureda Porezne uprave dohvaćaju se po veličini brojčane oznake nadležnih ispostava, unutar ispostave OIB-ovi po veličini od najmanjeg i temeljem izvršene optimalizacije iskorištenosti strojeva za printanje i kuvertiranje printaju se određene količine rješenja. Tjednom obradom izdvajanja i otpremom rješenja obuhvaćeni su svi područni uredi”, pojasnili su za RTL.hr.

U razdoblju od 16. do 20. svibnja 2022. godine bit će otpremljeno 192.407 rješenja, a u razdoblju od 23. do 27. svibnja 2022. godine još 155.627 rješenja.

Prema planu Porezne uprave, većina povrata bi se trebala izvršiti do kraja svibnja. Dok će manjem broju poreznih obveznika koji imaju neusklađene podatke bitne za obračun godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za 2021. godinu, rješenja biti dostavljena u narednom razdoblju.

Komentari