NIŠTA OD IZRUČENJA HRVATSKOJ! Zdravko Mamić ostaje u BiH, evo što su mu rekli na sudu

Foto: Denis Ruvic / CROPIX

Završeno je ročište bivšem čelniku Dinama, Zdravku Mamiću na Sudu BiH. Tužilaštvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti da on bude izručen Hrvatskoj.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić kazala je da od 32 krivična djela za koja se tereti samo je sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

Ugovor je potpisan u novembru 2012., a stupio je na snagu 2014. godine. Ona je ustvrdila da nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama, prenosi Dnevni avaz.

Mamićev odvjetnik Rajić kazao je da je uvjeren da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, dok je Mamić rekao da je za djela za koja se tereti Dinamu donio 500.000 eura. Također, advokat Rajić zatražio je ukidanje mjera zabrane, zabranu putovanja i javljanja policiji.

Podsjetimo još na događaj koji je prethodio suđenju u kojem je Mamić napao predjsednika hrvatskog vrhovnog suda.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić žestoko je u utorak napao predsjednika hrvatskog Vrhovnog suda Đuru Sessu optuživši ga da je “pokvaren i korumpiran” i da za to ima dokaze.

Mamić, koji je pobjegao u BiH i boravi u Međugorju, uporno tvrdi da se radi o politički montiranom procesu i da su hrvatski suci korumpirani.

“O imenima bih nekom drugom prilikom i uz druge uvjete, ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje”, rekao je Mamić novinarima uoči ročišta u Sarajevu.

No, o Sessi je ipak odlučio progovoriti. “Ali jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, poručujem mu je da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda”, rekao je Mamić.

“Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju!, dodao je.

Podsjetimo još, hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zatražio je početkom lipnja Mamićevo izručenje nakon što je protiv njega potvrđena nova optužnica pred Županijskim sudom u Osijeku kojom se zajedno s još šestoricom osumnjičenika tereti za nanošenje financijske štete Dinamu za oko 200 milijuna kuna.

Mamić je prošle godine u drugome predmetu u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama. Uoči izricanja te presude osječkoga suda u proljeće 2018., Mamić je pobjegao u BiH čije državljanstvo također posjeduje i od tada boravi u Međugorju.


Komentari