NIŠTA OD ANTIFAŠISTIČKOG MIMOHODA U ZAGREBU! Organizatori tvrde: ‘To nema veze s Putinom’

Besmrtni partizanski odred 2019. (Foto: Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske/ Facebook)

Povodom Dana antifašističke borbe, u Zagrebu se trebao održati “Besmrtni partizanski odred“, no organizatori su otkrili da do toga ipak neće doći zbog nedostatka novca.

“Glavni razlog je nedostatak sredstava, jer nemamo novca ni za redovne aktivnosti”, izjavo  je Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) dosad održala taj mimohod tri puta.

Raić je otkrio da je za prvu manifestaciju bilo osigurano oko 50 tisuća kuna, a troškovi za preostale dvije iznosili su oko 30 tisuća kuna, što bi u 2022. za antifašističke udruge bio preveliki trošak. Također je za Hinu odbacio tvrdnje da se odred neće održati zbog predsjednika Rusije Vladimira Putina jer spomenuta manifestacija potječe upravo iz te zemlje pod nazivom “Besmrtni puk”.

Mimohod se s godinama proširio u nekoliko desetaka zemalja, a kako ga i dalje čvrsto povezuju s vlašću u Rusiji, zbog toga je gotovo u svim europskim zemljama ove godine, spomenuti marš izostao, izuzev Srbije gdje su okupljeni nosili fotografiju Putina i transparente sa slovom Z, kao podršku ruskoj invaziji.

Hrvatski se organizatori ograđuju od Rusa od početka agresije na Ukrajinu. Krajem veljače, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH krajem objavio je da  “invazija koju je pokrenula Ruska Federacija na teritoriju Ukrajine zaslužuje isključivo najžešću osudu”. Također su isticali da se suosjećaju s ukrajinskim narodom i zatražili povlačenje ruske vojske.


Komentari