NIKUD BEZ ‘PUMPICE’ I LIJEKOVA: Očekuje nas visoka koncentracija omraženog alergena ambrozije!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je na svojim stranicama da se u petak i subotu u Zagrebu očekuje visoka koncentracija peludi ambrozije, što znači da će svi oni koji imaju alergije na pelud imati brojne tegobe.

Prema podacima Zavoda dr. Andrija Štampar, koncetracija peludi ambrozije i koprive u zraku u Zagrebu bila je visoka u četvrtak, uzevši da će taj trend nastaviti naredna dva dana.

Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar

“Ovisno o godini, zastupljenost peluda ambrozije u Zagrebu iznosi oko 11,5% od ukupnoga peludnoga spektra. Ambrozija je biljka ljeta te njena pelud prevladava u zraku tijekom kolovoza i rujna. Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti. Pelud ambrozije već pri niskim  koncentracijama izaziva simptome u alergičnih osoba”, istaknuli su iz Zavoda.

Uklanjanje ambrozije obvezno je već dugi niz godina naredbom Ministarstva poljoprivrede.  Pelud ambrozije sve više izaziva alergijske reakcije kao što su šmrcanje, suzenje i svrbež očiju te njihovu upalu, pečenje, curenje i svrbež nosa te kihanje, kašalj i otežano disanje.

Kako razlikovati alergiju od korone? Čak 250 tisuća Zagrepčana alergično je na ambroziju, provjerite peludnu prognozu i uz aplikaciju!

Počinje sezona ambrozije: Evo kako se s njom boriti

Komentari