Nikad veći broj kandidata: Ovo su ljudi koji su DIP-u predali dovoljan broj potpisa za predsjedničke izbore

Cropix

Jučer je istekao rok za predaju potpisa za predsjedničke izbore, a koje su potencijalni kandidati trebali dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu. Nakon što DIP prebroji važeće potpise, objavit će imena službenih kandidata koji kreću u utrku za Pantovčak, a da bi postali kandidati, treba im 10 tisuća važećih potpisa.

Čak 11 kandidata predalo je Državnom izbornom povjerenstvu dovoljan broj potpisa. Neki su, kao na primjer Zoran Milanović, potpise predali u kratkom roku, dok su drugi čekali posljednji dan kako bi DIP-u dostavili potpise. U slučaju Dalije Orešković, potpisi su predani doslovno u zadnjim minutama.

Zoran Milanović prvi je predao svoje potpise, njih oko 78.000. Kazao je kako potpisa ima dovoljno te da ne želi više zamarati svoje volontere na terenu, već iskorisiti to vrijeme za predsjedničku kampanju. Mislav Kolakušić Državnom izbornom povjerenstvu dostavio je 15.000 potpisa. Novinarima je tada kazao kako izražava sumnju u potpise, jer prema onome što je vidio na terenu, samo su četiri kandidata mogla skupiti dovoljan broj potpisa.

Oko 14.000 potpisa DIP-u je predao Nedjeljko Babić, predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca, koji je izjavio kako od ovih izbora očekuje pravu i poštenu bitku.

Nezavisni kandidat Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS,  skupio je oko 16.000 potpisa, dok je predsjednik stranke DESNO, Anto Đapić predao oko 13.000 potpisa

>Nezavisni kandidat Miroslav Škoro kojeg podupiru Hrvatski suverenisti, Most NL te kako se šuška, dio desnice koji nije zadovoljan aktualnom predsjednicom, predao je gotovo 80.000 potpisa. Nakon predaje, građanima je poručio kako “živimo u zemlji u kojoj vlada strah” te je pozvao sve da 22. prosinca izađu na izbore i da već u prvom krugu razbiju taj strah i naprave promjenu.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović DIP-u je potpise dostavila jučer točno u podne, a prikupila je više od 230.000 potpisa. Potpise je skupio i redatelj Dario Juričan, koji želi biti Milan Bandić . Nakon što je DIP-u donio oko 13.000 potpisa, kazao je kako je njegov jedini protukandidat – Milan Bandić, gradonačelnik.

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Katarina Peović predala je oko 14.000 potpisa, Ivan Pernar je predao oko 15.000 potpisa, a samo nekoliko minuta prije isteka roka, svoje je potpise predala i Dalija Orešković, njih 11.000.

Potpise je DIP-u predao i Slobodan Midžić. Doduše, samo jedan i to svoj, no DIP ga je unatoč tome uvrstio na popis.


Komentari