‘NIJE TI ĆAĆINO’ U četvrtak veliki prosvjed na Markovom trgu: “Plaže svima, ne samo nekima”

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Uz moto: “100 posto naše more-plaže-obale”, splitske Bačvice u subotu s bile mjesto prosvjeda građana koji se protive Zakonu o pomorskom dobro.

Prosvjed je organizirala udruga Sunce (za prirodu, okoliš i održivi razvoj), a prosvjednici strahuju kako će izgubiti pristup plažama.

Stoga zahtijevaju poboljšani zakonski okvir te sprječavanje eksploatacije obale.

Dok novi zakon reguliraa određena pitanja, prossvjednici upozoravaju kako je previše toga ostavljeno slobodnom tumačenju.

 Pokazali su svoje mišljenje i brojnim transparentima kao što je “Nije ti ćaćino”, “Protiv štetnog zakona o pomorskom dobru”, “Obala i more, 100% slobodno, 100% naše”.

Opatija: Slobodan pristup čistom moru

Oko stotinu ljudi, odazvalo se u subotu na prosvjed protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i u Opatiji, koji je  na kupalištu Slatina u Opatiji organizirala tamošnja lokalna udruga Žmergo.

Građani se, kako su naveli tijekom prosvjeda, protive ogradama na plažama, njihovim nasipavanjem te žele slobodan pristup, čistim plažama i moru.

Helena Traub iz Žmerga, navela je kako “šačica ljudi ne može odlučivati o javnom dobru”, te naglasila kako tu treba imati jasnu viziju i dijalog što učiniti.

K tome je navela i kako prijedlog tog zakona nije usklađen s pravnom stečevinom EU, međunarodnim obvezama Hrvatske te propisima o prostornom planiranju kao propisima koji reguliraju koncesiju i javnu nabavu.

Upravo zbog najproblematičnijih dijelova zakona smatraju kako će se pristup javnim plažama ograničiti, a ugroženi je turizam privatnog smještaja koji bi mogao propasti ukoliko se turisti u tom smještaju neće moći kupati osim tamo gdje im koncesionari to ne odrede.

K tome, svi poduzetnici i obrtnici na plažama biti će pod izravnim utjecajem koncesionaraa koji osim što će biti bogat, prosvjednici strahuju dabi mogao biti i politički podoban.

Iz Žmerga su naveli kako su današnji, lokalni prosvjedi u stvari uvod za glavni, veliki prosvjed na Markovom trgu 2. veljače.

Inicijativa “Javno je dobro” tamo će, kažu, poslati jasnu poruku: “Treba nam novi Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more!“.

“Plaže svima, ne samo nekima.”

“Danas koncesija, sutra prodaja.”

“Nije ti ćaćino.”

“Ne damo naše plaže.”

“Zaštitimo našu obalu.”

“Opće dobro ispred profita=održivost.”

“Javno je naše dobro.”

 

 


Komentari