‘Nije imao prava’: Kinez kojemu je svirao Radio Kaj u trgovini mora platiti kaznu tri tisuće kuna!

FOTO: Pixabay

Općinski sud u Varaždinu u srijedu je javno objavio nepravomoćnu presudu donesenu 10. siječnja 2019. u prekršajnom postupku protiv okrivljenika Crvene vatre d.o.o. i okrivljenika J.Z. (32) zbog prekršaja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, povodom optužnog prijedloga Hrvatskog društva skladatelja ZAMP, piše Varaždinski.hr.

Crvena vatra d.o.o. mora platiti 2 tisuće kuna, a 32-godišnji kineski državljanin J.Z. tisuću kuna.

U presudi stoji da su dana 27. listopada 2016. u ‘Kineskom dućanu PJ 2’ u Možđencu, Novi Marof, “javno priopćavali autorska glazbena djela preko zvučnika”, iako ne posjeduju zakonom propisano odobrenje Hrvatskog društva skladatelja kao ovlaštene organizacije autora.

Sve o Zakonu o autorskim pravima i srodnim pravima pročitajte OVDJE.

‘Bio je uključen radio’

Kineski ugostitelj objasnio je da je u Možđencu u dućanu prodavao odjeću i obuću te da je bio uključen radio tijekom radnog vremena. No, svjedok je kazao kako je vršeći tog dana kontrolu uočio da svira glazba na Radiju Kaj.

U obrani se okrivljenik J.Z. pozivao na to da je prijemnik maknuo iz prostora dućana, iako mu je referent ZAMP-a uručio prijavnicu koju treba popuniti i dostaviti u Zagreb kako bi mogao koristiti glazbu. Prema tome okrivljenici nisu postupali u skladu s odredbom Zakona o autorskom pravu, odnosno nisu podnijeli zahtjev za odobrenje korištenja priopćavanja glazbenih autorskih djela, piše Varaždinski.hr.

Trgovina u Možđencu zatvorena je 2017. godine.


Komentari