NIJE DOBRO U Zagrebu 337 novih slučajeva zaraze, u Zagrebačkoj njih 73! Virus se probio i u domove za starije

Foto: Pixabay

Stigli su novi podaci o stanju s koronavirusom u glavnom gradu. U posljednja 24 sata u Zagrebu je 337 novozaraženih.

Potvrdio je to Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Šostar je rekao i kako je bio u pravu kada je rekao da će u idućih 10 dana imati i više od 2000 novozaraženih.

“Mi smo jučer imali rekordan broj testiranja, mi smo testirali 1500, a u bolnicama i zavodima još sigurno toliko. Bio sam u pravu kad sam rekao da ćemo sljedećih 10 dana imati preko 2000 pozitivnih. Prognoze su epidemiologa da će brojke u idućim danima rasti”, kazao je Šostar za N1.

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite grada Zagreba zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić kazala je da je srušen novi rekord od 1560 obavljenih testova na koronavirus u jednom danu.

Među novooboljelima su i 10 štićenika i djelatnika domova za starije, dok je zaraza detektirana kod 11 zdravstvenih djelatnika.

Šikić je napomenula da je zaraza utvrđena u četiri doma za starije s područja Zagreba, a zaraženo je ukupno osam korisnika i dva djelatnika.

“Epidemiološka je obrada u tijeku, podignute su sve mjere kako bi se što prije riješila situacija, da bi se dijagnosticirali pozitivni i provele mjere kako bi se zaštitilo zdravlje građana”, rekla je Šikić.

Uvest će se nove mjere?

Komentirao je i izjavu ravnateljice Klinike ‘Dr. Fran Mihaljević’ da bi procjene trebalo ostaviti epidemiolozima.

“Meni je to kompliment. Ponosan sam na svoje ljude, imamo ponajbolji sustav testiranja. Između 25 posto i 30 posto ljudi u samoizolaciji se pozitivira”, kazao je.

Rekao je i kako je očigledno da će se morati uvesti nove mjere.

Rekordan broj zaraženih u Zagrebu zabilježen je 17. listopada, kada je bilo 387 novih slučajeva.

Zagrebačka županija

Nove 73 koronavirusom zaražene osobe bilježi Zagrebačka županija u posljednja 24 sata, a zaraza je utvrđena i kod 12 korisnika te devet djelatnika doma za starije na području općine Pušća.

Županija je u srijedu priopćila kako je među novozaraženima 14 osoba koje su kontakti ranije oboljelih, dva slučaja su povezana s bolničkom ustanovom, a dva su epidemiološki uvezena.

Također, 23 slučaja zaraze povezana su s domom za starije, dok je za ostale zaražene epidemiološka anamneza nejasna ili su podaci još u obradi.

Samoizolacija je propisana učenicima četiri osnovne škole – u samoizolaciji su po jedan razred osnovne škole u Dugom Selu, Zaprešiću i Pušći te dva razreda osnovne škole u Velikoj Gorici.

Iz Zagrebačke županije priopćili su da su nakon dojave o slučaju pozitivne korisnice doma za starije na području Pušće epidemiološki obrađeni svi korisnici i djelatnici doma.

Zaraza je potvrđena za 12 korisnika i devet djelatnika doma, a jedna korisnica jučer je umrla.


Komentari