Ni odlazak u trgovinu neće izgledati isto: Nakon javnog prijevoza maske postaju obvezne i u trgovačkim centrima?

Nakon povećanog broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, razmatra se uvođenje novih strožih mjera zaštite, prenosi Jutarnji list.

“Otkako je ovoga tjedna brojka zaraženih u Gradu Zagrebu u uzlaznoj liniji, već smo odlučili da maske moraju nositi svi koji se koriste javnim gradskim prijevozom, a od jučer i konobari u kafićima. Razmatramo i nošenje zaštitnih maski u shopping centrima dok bi u manjim dućanima u gradu na snazi ostala ista mjera, a to je ograničen broj kupaca u istom trenutku, što ovisi o veličini prodajnog prostora”, kaže dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Naglašava također da je situacija u Zagrebu pod kontrolom nakon što se u srijedu pojavilo novo žarište u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan”, gdje je zasad zaraženo 16 pacijenta i pet djelatnika.

“Moramo razmotriti sve opcije i vidjeti koje bismo sve mjere mogli vratiti a da to istodobno ne znači “zatvaranje” kakvo smo imali. Svaki pojedinac mora biti odgovoran za svoje ponašanje, a maske, pa i one od gušćeg platna, sigurno su doprinos smanjenju širenja virusa. Nisam za kažnjavanje, nego za podizanje svijesti o potrebi zaštite jer tako štitimo sebe i druge. Jednako tako, ako se situacija u susjednim zemljama popravi, ponovno ćemo razmotriti ublažavanje mjera”, rekla je ravnateljica Hitne službe Maja Grba Bujević.

I ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. Alemka Markotić drži da zaštitne mjere trebaju biti ključ smanjenja dnevnog broja novozaraženih.

“Ako ne naučimo lekciju, ponavljat ćemo greške”, kaže prof. dr. Markotić. No, dodaje da se zasad epidemiološki uspijeva locirati kontakte zaraženih, čime se smanjuje šteta.

Za epidemiologa prof. dr. Branka Kolarića, člana Vladina savjeta za Covid-19, nema dvojbe što se mora raditi ne bi li se bolest držala pod kontrolom.

“Moramo maksimalno raditi “potragu” za svim kontaktima zaraženih i određivati za njih samoizolaciju. Nužno je također zaštititi stariju populaciju ne samo u domovima umirovljenika nego i kod kuće.

Primjerice, ako netko mlađi putuje u drugu zemlju, ako je bio na nekom tulumu na kojem je moglo biti i zaraženih, onda bi iduća dva tjedna trebao izbjegavati kontakt sa svojim starijim ukućanima i nositi masku”, objašnjava prof. dr. Kolarić.

Drži da ćemo se, s obzirom na to da se država otvorila, teško uskoro vratiti na brojke koje smo imali donedavno, ali treba paziti da oboljelih koji bi trebali primjerice respiratore bude što manje.

“Otkako se povećava broj novozaraženih, mnogi su skloni reći da smo sad primijenili švedski model “života s koronavirusom”, no to nije točno”, kaže prof. dr. Kolarić.

“Mi smo puno bolje zaštitili svoje starije osobe, a čim je počelo povećanje broja oboljelih, vratili smo neke mjere u domove za starije upravo zato što su oni najugroženija skupina”, tvrdi prof. dr. Kolarić.

Komentari