Nezavisni sudski vještak: ‘Robi je imao tešku bolest, ali nije umro zbog nje, nego od komplikacija kod liječenja’

Foto: Google Maps

Nakon što je Index objavio priču o 11-godišnjem dječaku Petru koji je preminuo nakon agonije koju je proživio na Rebru, doznali su za još jedan sličan slučaj, ali ovaj put u pitanju je 16-godišnji Robert Vrenko koji je u KBC-u Split preminuo prije nešto manje od godinu dana. Njegova majka Ana Oreb za Index je ispričala što je sve njen sin prolazio za vrijeme liječenja.

Njegove nalaze na kraju je odnijela nezavisnom sudskom vještaku u Beograd koji je procijenio da je Robi imao tešku bolest, Hodgkinov limfom, 3. stadij, no da nije umro od bolesti.

“Vještak je zaključio da je Robi umro od komplikacija kod liječenja, primao je 9 do 12 lijekova, većinom citostatika, što je dovelo do naglog, akutnog odumiranja jetre i to je uzrok smrti”, ispričala je Ana Oreb.

Naime, Robert je bolovao od Hodgkinove bolesti. Previjao se od bolova, a liječnica mu je, kaže majka, na Odjelu dječje hematologije rekla da mu nije ništa te su mu dali placebo (tzv. lažni lijek bez aktivne tvari) na kojem je bila naljepnica pravog lijeka, a sve kako bi dokazali da izmišlja bol.

“Kemoterapiju je počeo primati tek 9. ožujka u Splitu, gdje su nam doktori davali jako šture informacije i samo ponavljali da sve ide po protokolu. Budući da radim u Švedskoj, pitala sam liječnike da ga prebacim tamo na liječenje. Doktorica je rekla da imaju istu kemoterapiju i u Švedskoj i u Hrvatskoj, tako da smo nastavili liječenje u Splitu jer tu su mu rodbina i prijatelji. Na Odjelu dječje hematologije po danu može biti jedan roditelj, na cijelom Odjelu nema WC-a za odrasle i samo jedan za djecu. Toliko je mali da se vani sve čuje kad neko dijete povraća. Uvjeti su jako loši, bolnica je kao iz komunističkog doba, u sobi nije bilo stolica pa je jedan tata kupio. U sobi nije bilo tuša ni kupaonice, već sam ga tuširala u jednoj prostoriji u kojoj je samo tuš i tamo sestre inače puše. Tamo sam kupala Robija. U toj bolnici iza 14 h nema nijednog liječnika, a vikendom je samo jedan doktor na cijelom dječjem odjelu za sve dječje bolesti”, prepričava Robijeva majka Ana.

Roditelji su neredovito dobivali informacije o zdravstvenom stanju svog djeteta, a jednom kada su pitali liječnice na Odjelu koju podvrstu bolesti ima Robi rekle su da to nije njihova stvar da znaju.

“Poslije prve kemoterapije je išao doma 10 dana i onda se vratio. Dan prije posljednjeg dana 2. ciklusa kemoterapije počeo se previjati od bolova, cijeli dan je govorio da ga sve boli i probada. Odveden je na Hitnu gdje su mu rekli da je to normalno za njegovu bolest i dobio je Brufen za bolove. Drugi dana nas je probudio u 5 ujutro, nije mogao sam na WC i opet smo zvali Hitnu koja je došla i odvela ga na Odjel hematologije. Čekali smo 3 sata liječnicu da ga pregleda, sve dok tata nije poludio pa je došla. U međuvremenu su došle sestre i počele mu davati kemoterapiju bez da su doktorice vidjele što ga boli”, ispričala je Ana Oreb.

Navodi kako su nakon toga, budući da je i dalje trpio jake bolove, više puta zvali liječnice pa su mu opet dali Brufen i Paracetamol te ga poslali na snimanje pluća. No kako nije bio u stanju otići do prostorije za snimanje, oni su s aparatom došli u sobu gdje je on ležao.

“Potom su pozvali psihijatra jer su rekli da Robi izmišlja bolove i da bi mu prepisali antidepresive. Navečer sam zvala doktoricu, koja je došla s još jednom doktoricom i dala mu lijek koji se, kako sam kasnije doznala, daje u zadnjoj fazi raka. Tu je noć spavao, sestre su dolazile namjestiti lijek i sestre su stvarno bile divne. Sutradan je bio polusvjestan, navečer je tata ostao spavati s njim u bolnici i rekao da je Robi cijelu noć jaukao od bolova. Ujutro je u 5 došla doktorica i rekla da su mu maknuli lijek da vide laže li Robi, davali su mu placebo, a napisali su ime lijeka. Nedjelju popodne je isto bio u užasnim bolovima, tražila sam doktoricu, a onda je došla druga doktorica koja je Robiju rekla: ‘Ajde, nije ti ništa.’ Kad sam je pitala zašto mu ne naprave pretrage da vide što ga to tako jako boli, ona me zvala u svoj u ured i rekla: ‘Pogledajte vani dan, a on je tu zatvoren, on bi htio biti sa svojim vršnjacima.’ Tako je objasnila njegovu bol”, nastavlja.

Navodi kako je Robi i dalje trpio jake bolove i tek kad je ona počela prijetiti novinarima, onda su mu, kaže, došli prvi put izvaditi mokraću, a nakon toga i krv.

Nakon što su, kaže, stigli nalazi, svi su se uznemirili, a liječnica im je rekla da su mu porasli jetreni enzimi i odveli su ga na intenzivnu.

“To popodne smo imali sastanak s liječnicom koja je prije radila u KBC-u Split, otišla je u mirovinu i sad radi privatno. Odnijeli smo joj sve nalaze, rekla je da Robi ima tešku dijagnozu, ali da postoji pametan lijek za njegovu bolest koji nam nitko u bolnici nije spomenuo, iako bismo mi napravili sve što možemo da dijete dobije terapiju”, rekla je Ana Oreb.

Robijeva liječnica rekla joj je pak da Robi ima tromb ili da mu otkazuje jetra zbog kemoterapije. Ugradili su mu, kaže, još jedan kateter na vratu.

“Robi mi je zadnji put kad smo razgovarali rekao: ‘Mama, bojim se radi tromba’, ja sam mu rekla da ga puno volim. Nakon 2 h su nas zvali i rekli da nije tromb, već da mu jetra otkazuje. Pitala sam što sad pa su rekli da se radi njegove bolesti ne može raditi transplantacija i da se možemo samo nadati da će mu se tijelo samo izboriti. Otišli smo doma i u 1 iza ponoći su nas zvali da je umro.

 


Komentari