Nevjerojatno postignuće zagrebačkih liječnika: Uspješno izveli zahvat koji ne postoji u medicinskoj literaturi

Screenshot: Dnevnik.hr

Martina Dir u automobilskoj nesreći pretrpjela je teške ozljede noge. Dio bedrene kosti u potpunosti joj je izašao iz noge, ali liječnici su bili ustrajni u namjeri da je spase.

Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu odradili su veliki i čudesan zadatak i pacijentici, Martini Dir spasili nogu u nevjerojatnim uvjetima, piše Dnevnik.

Ova mlada medicinska sestra pretrpjela je teške ozljede u automobilskoj nesreći pri čemu joj je dio bedrene kosti u potpunosti izašao iz noge. Liječnici su bili odlučni spasiti joj nogu te su kost 10 dana držali u banci tkiva, dekontaminirali je, a zatim je u kompleksnoj operaciji dugoj 11 sati vratili na mjesto.

Martina je danas dobro, miče prstima, počela je i hodati, a pod posebnim motrenjem bit će sljedećih 6 mjeseci. Zahvat koji su obavili hrvatski liječnici ne postoji u medicinskoj literaturi.

“Samo sam se u jednom trenutku nesreće probudila i vidjela to sve kako mi je ispala kost. I ponovno pala u šok. Znala sam da je velika ozljeda, ali ne baš toliko. Ni sad nisam toliko svjesna kolika je ta ozljeda bila… I riskantno i opasno”, kazala je pacijentica Martina Dir.

Mihovil Čuljak koji mi je spasio život. Znam da je rekao ‘budi uz mene i nemoj me napuštati’, da mi je svezao nogu i držao mi kost sve dok nije došla Hitna pomoć“, rekla je Dir.

Ova 24-godišnjakinja prvo je prevezena u zadarsku bolnicu, a zatim helikopterom MORH-a u Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice. Ondje ju je primio doktor Dinko Vidović.

Da bi oživjeli kost, uzeli su dio kosti s druge noge.

“To smo uzeli iz druge noge, lisnu kost, koja se sa svojim krvnim žilama spojila sa žilama pacijentice“, rekao je Vidović.

Nakon mjesec dana Martina hoda pomoću hodalice i miče prstima.

Svjesna je da su doktor Vidović i cijeli tim napravili veliki posao. Još će je 6 mjeseci intenzivno pratiti jer su moguće i komplikacije. Slijedi dugotrajan oporavak.


Komentari