NEUGODAN ZVUK, ALI ITEKAKO VAŽAN: Znate li zašto se zapravo svake prve subote u mjesecu čuju sirene za uzbunu?

Sirena za uzbunu (Foto: Unsplash)

Svake prve subote u mjesecu točno u podne diljem Hrvatske provjerava se ispravnost sirena kako ne bi došlo do zastoja u slučaju katastrofa, odnosno onda kada je sirena najpotrebnija.

Mnogi se građani tada uplaše i pitaju zašto se čuje sirena, vjerojatno ne misleći o tome da je u pitanju prva subota u mjesecu i da je riječ samo o vježbi. Krenu tada objave po društvenim mrežama i kvartovskim grupama kada ljudi jedni druge pitaju što se događa i zašto odjednom čuje sirena koju je sve samo ne ugodno čuti. Mnogima taj zvuk probudi i ružna sjećanja na sirene koje su se čule za vrijeme Domovinskoga rata.

Iako se mnogi pitaju ”zašto nas maltretiraju” tim zvukom, važno je istaknuti da bez provjere ne postoji način kako biti siguran da sirena radi. Nitko ne želi da se u slučaju katastrofe dogodi scenarij da građani nisu upozoreni jer sirena ne radi.

Valja tako istaknuti da se sirena za uzbunu ne oglašava samo za vrijeme rata, već i u slučaju elementarne nepogode, požara ili potresa.

Na plakatu ispod pogledajte značenje svakog zvuka uzbune.

Foto: Civilna zaštita

Ako čujete sirenu istog tona bez oscilacija i prekida – ne morate se bojati jer je to znak prestanka opasnosti. Dakle, prve subote u mjesecu točno u podne obično nema mjesta panici jer je riječ o redovitoj vježbi.


Komentari