Neslužbeno se doznaje: Stroge mjere na granicama će se produljiti, a evo i za koliko

gra

Ovi božićni i novogodišnji blagdani neće biti isti kao prije. I šef Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio je da neće biti popuštanja mjera.

“Ovogodišnji Božić i Nova godina neće biti na tragu onih od prošlih godina. Svakodnevno pratimo situaciju, ali sigurni smo da to neće rezultirati nekakvim popuštanjem”, rekao je Božinović.

Posebno teško to će pasti onima koji se nalaze izvan Hrvatske, a za blagdane su htjeli doći kući svojim obiteljima.

Odlukom Stožera civilne zaštite od 1. prosinca u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, dok je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku. Ta mjera na snazi je do 15. prosinca.

Ta će se mjera produljiti?

No, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, ta će se mjera produljiti na rok od oko mjesec dana. Time se želi spriječiti veliki val dolazaka hrvatskih državljana iz inozemstva u Hrvatsku tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

Prema i dalje važećoj mjeri, svi državljani EU koji u Hrvatsku dolaze iz zemalja koje su na crvenoj listi zaraženosti koroanvirusom moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Ako se testiraju nakon ulaska u Hrvatsku, moraju biti u karanteni dok ne dobiju negativan test. Državljani trećih zemalja, što se odnosi i na građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, mogu ući u Hrvatsku i izaći iz nje u roku od 12 sati bez zadržavanja.

Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. No takvih područja u Europi gotovo da i nema.


Komentari