NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: Pripuz oslobođen svih optužbi u aferi Agram, Bandićevi suradnici dobili od 7 do 14 mjeseci zatvora

Petar Pripuz, Foto: Dragan Matic / Cropix

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak od 11 sati objavljene su nepravomoćne presude za navodne nezakonitosti na štetu Grada Zagreba u aferi Agram.

Na objavu presude su došli Petar Pripuz, Miro Laco i Vidoje Bulum i Ines Bravić.

Svi su oslobođeni za prvu točku optužnice vezanu za namještanje posla zbrinjavanja glomaznoga otpada. U njoj se Petra Pripuza, Željka Horvata, Ivana Tolića, Ivana Markusa, Filipa Čulu i Miljenka Benka teretilo se da su 2013. i 2014., u dogovoru s Bandićem i bivšim predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem, Pripuzovim tvrtkama namještali posao zbrinjavanja glomaznoga otpada.

Svi su oslobođeni i po drugoj točki optužnice. U njoj se Ines Bravić, Koraljki Rožanković Uremović i Branku Mihaljeviću teretilo da su u dogovoru s Bandićem pogodovali Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad pri zamjeni zemljišta.

Petar Pripuz je oslobođen i za optužbu da je od Slobodana Ljubičića tražio da u Gradskoj plinari zaposli Tihanu Colić. Tako je Pripuz oslobođen po svim točkama optužnice koje su se odnosile na njega.

Pročelnik Miro Laco proglašen krivim da je po nalogu Bandića nezakonito pogodovao pri premještanju Roberta Ljutića unutar službi Grada Zagreba. Proglašen je krivim i za premještanje Marije Čabraje, također po nalogu Bandića.

Vidoje Bulum proglašen je krivim za nezakonita zapošljavanja Zrinke Majerović i Bandićeve rođakinje Milkice Macan, po Bandićevom nalogu.

Laco je kriv i za nezakonito zapošljavanje Pavle Šušković, kćeri Bandićeve poznanice.

Za nezakonita zapošljavanja u trtkama unutar Zagrebačkog holdinga krivima su proglašeni Ivan Tolić, Miljenko Benko i Zdenko Antunović.

Bivši direktor Gradske plinare, Ivan Tolić, proglašen je krivim da je Tihanu Colić zaposlio po traženju tadašnjeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića.

Laco i Antunović proglašeni su krivima i za više slučajeva neovlaštenog korištenja službenih gradskih automobila. Automobil je s vozačem neovlašteno dobila TV voditeljica Mila Horvat za putovanje u Beč. Također, automobil je neovlašteno dobila i Antunovićeva poznanica Dijana Muhović za putovanja u Berlin i Tuzlu. Tu je uključen i prijevoz “Bandićevih mesara” koji su vozilima Grada putovali u Poganu Vlaku radi svinjokolje za Bandićeve potrebe.

Laco je osuđen i da je po Bandićevom nalogu dao na raspolaganje službeni automobil s vozačem Sandri Perković za prijevoz iz Medulina u Zagreb, kako bi prisustvovala sjednici Gradske skupštine u kojoj je bila zastupnica s Bandićeve liste. Osuđen je i za davanje službenog automobila Mariji Cahariji, tajnici u Uredu gradonačelnika, za privatno putovanje u Beč. Laco i Antunović proglašeni su krivima i zbog korištenja službenog automobila Grada Zagreba kojim je Antunović putovao u Njemačku i pritom uzeo dnevnice i pripadajuće troškove. Laco je proglašen krivim i zbog davanja službenog automobila Bandićevom šogoru Mili Macanu za put iz Zagreba u Poganu Vlaku.

Ivan Tolić osuđen je na jedinstvenu kaznu u trajanju od 9 mjeseci zatvora, Miljenko Benko dobio je 8 mjeseci zatvora, Vidoje Bulum 7 mjeseci zatvora, Miro Laco 14 mjeseci zatvora,  a Zdenko Antunović dobio je uvjetnu kaznu od 8 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Maratonski postupak

Podjećamo, u aferi Agram bila je riječ o slučaju zbog kojega je krajem 2014. uhićen pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a nakon njegove smrti prvooptuženi je postao poduzetnik Petar Pripuz.
Bandić i njegovi suradnici uhićeni su u listopadu 2014., a Uskok je optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika, njegovih suradnika te poslovnih partnera, za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba, predao sudu sredinom prosinca 2015. godine.

Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019. godine.

Na raspravi početkom ožujka 2021. postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače prošle godine pa je prvooptuženi u aferi Agram postao poduzetnik i suvlasnik tvrtke C.I.O.S. Petar Pripuz kojeg tužiteljstvo tereti za neimovinsku korist.

Uskok: Sve nezakonitosti uz Bandićevu suglasnost

Uz Pripuza, pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Rahela Valentić sudilo se najbližim Bandićevim suradnicima koje je Uskok teretio za pogodovanje Pripuzu u dobivanju posla sa zbrinjavanjem glomaznog otpada, nezakonita zapošljavanja u gradskoj upravi, korištenje službenih vozila u privatne svrhe, isplatu dnevnica iako se radilo o privatnim putovanjima te nezakonite zamjene zemljišta.

Sve te nezakonitosti, tvrdio je Uskok, odvijale su se uz Bandićevu suglasnost, a ukupna šteta Gradu Zagrebu procijenjena je na nešto više od sedam milijuna kuna. Isprva je tužiteljstvo tvrdilo da je šteta oko 20 milijuna kuna, no optužnica je kasnije izmijenjena.

Većina optuženika, među kojima je bio i Pripuz, tvrdilo je da nisu krivi, no dio njih se tijekom postupka ipak nagodio s Uskokom.

Krivnju za nezakonita zapošljavanja su, primjerice, priznali nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić, bivši šef Gradske plinare Ante Dodig te bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović koji je priznao i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.

U optuženičkoj piramidi nakon Pripuza našli su se nekadašnji Bandićev savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, nekadašnji direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, nekadašnja načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco.

Među optuženima u aferi Agram bio je i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić koji je zbog bolesti proglašen trajno nesposobnim za suđenje, premda je prema tvrdnjama Uskoka za vrijeme suđenja višekratno prelazio granicu pa je proces protiv njega bio razdvojen.

Uskokova tužiteljica Marta Šamota Galjer ustvrdila je da je “uzimajući u obzir rezultate dokaznog postupka nesporno dokazano da su okrivljenici počinili kaznena djela kako im se to stavlja na teret”.

Nobilo: Navodi iz optužnice nisu dokazani

Kazala je i da su okrivljenici postupali protivno zakonom propisanoj proceduri, sve kako bi pogodovali društvima prvookrivljenog Pripuza.

“Vidljivo je kako je Milan Bandić imao, ne samo saznanja i kontrolu svih važnijih predmeta u gradskim uredima, kao što je bio ovaj sa zamjenom zemljišta s tvrtkom Bramgrad, već da je donosio i konkretne odluke kako se predmet ima riješiti”, zaključila je tužiteljica.

Suprotno tužiteljstvu odvjetnik Nobilo ustvrdio je da navodi iz optužnice nisu dokazni. U spisu ne postoji ni jedan posredni ili neposredni dokaz da je Pripuz na ikoga utjecao da njegova tvrtka dobije posao. Nema dokaza ni da je Pripuz tražio da se provede hitni postupak, a legitimni javni interes je bio da se ulice što prije očiste od glomaznog otpada, kazao je Nobilo.

Zaključio je da optužnica u ovom slučaju u suštini analizira ispravnost javne nabave, što može biti eventualno prekršaj, a ne i kazneno djelo.

Komentari