Neočekivani problemi uoči blagdana Svih svetih: Vodit će se borba za svaku WC školjku

foto: robert belosevic

Na blagdan Svih svetih očekuje se veliki broj građana koji će svojim pokojnim odati počast na gradskim grobljima. Ipak, postoji problem jer gradska groblja nemaju infastrukturu za prihvat velikog broja ljudi. Problem već godinama postoji s prometom i parkingom, a građani sada upozoravaju i na problem sa zahodima.

Nekoć je na ulazu sa strane Granešinskih Novaka postojalo nekoliko kemijskih zahoda, no oni se tamo ne nalaze više od godinu dana, javlja Večernji list.

“A Svi sveti su za tjedan dana. Bit će to baš neugodno. Mnogo ljudi, a nigdje toaleta. Zar za to plaćamo sve više naknade za održavanje?”, pita se ta gnjevna posjetiteljica. Nedavno su povećane godišnje naknade za održavanje grobova od prosječno 100 kuna.

Radi se, inače, o WC-u koji se nalazi u zgradi u sklopu mrtvačnice u blizini glavnog ulaza u groblje. Sadrži tri kabine za muškarce i tri za žene, te jedan zahod za osobe s invaliditetom. “I to vam je to, na ovako veliko groblje. Nije humano, pa zar moramo kao djeca trčati po groblju da dođemo do zahoda kad nam je sila?”, kaže posjetiteljica.

Situacija u Gornjoj Dubravi još je dobra, komentiraju drugi, dok se na Markovu polju, primjerice, ne nalazi ni jedan javni WC, već samo nekoliko kemijskih. “A stanje je takvo da uđeš unutra i odmah poželiš izići. Prljavo je i zapušteno”, kaže posjetitelj Siniša Bogović. Na Mirogoju, dodaje, postoji jedan središnji sanitarni čvor, kao i nekoliko kemijskih WC-a. “Rekao bih da je tamo stanje dobro, ali kako se radi o jako velikom groblju, svakako bi trebalo uložiti u još sanitarnih čvorova”, kaže Bogović.

Iz Grada tvrde kako su poslušali apel građana. “Uslišit ćemo molbe građana. Uskoro planiramo postavljanje dodatnih kemijskih toaletnih kabina na gradskim grobljima i gradnju novih sanitarnih čvorova na grobljima na kojima za to postoje uvjeti”, poručuje direktor Gradskih groblja Patrik Šegota. Kaže da će za blagdane na svim grobljima uvesti još kemijskih WC-a.


Komentari